Apuvälineiden kasvatuslaitos - Odlingsanstalt för hjälpmedel - Aided Greenhouse
Loviisan laivasilta, Galleri Saltbodan 23.7. - 6.8.2018

Näyttely on osa TransFolk Kucku -festivaalia http://www.loviisacontemporary.fi/
Video: Apuvälineiden kasvatuslaitos https://vimeo.com/281070318
 

Kyynersauvantaimia.jpg

Minulla on intohimo kiehtoviin ja voimauttaviin apuvälineisiin. Sekä niihin, joilla ylläpidetään vammaisuuden matalaa statusta. Apuvälineet ovat osa päivittäistä pukeutumiskuvaa. Niillä pitäisi pystyä lähettämään vihjeitä sosiaalisesta asemasta, arvoista, kiinnostuksenkohteista ja persoonallisuudesta. Lääkinnällisenä kuntoutuksena jaettavat apuvälineet eivät taivu ilmaisuvoimaisiksi rooliasuiksi. Niistä on tullut tuottamattomuuden ja ulkopuolisuuden univormu, joka kiinnittää käyttäjänsä oletusarvoisesti syrjäytyneiden marginaaliin.

Galleri Saltbodanissa on esillä mm. Kalle Könkkölälle suunniteltu pyörätuoli, jonka pienoiskasvihuone mikroilmastoineen tuottaa happea kuin hengityskone. Kasvihuoneen porkkanat ja retiisit taas lievittävät vammaisten ihmisten elinikäistä köyhyyttä tarjoamalla syötävää. Koska näyttelytila on esteellinen, ratkaisin yhdenvertaisen oikeuden kulttuuriin rakentamalla näyttelyn siten, että katsomme kaikki teoksia gallerian ulkopuolelta. Sisäänpääsy on kielletty!

Kallentuoli.jpg

Apuvälineet suunnitellaan useimmiten niin, että vammainen ihminen toimii niiden avulla vammattomien kaltaisesti. Vaikka apuväline voisi mahdollistaa meille supersankareiden erityiskykyjä ja vaihtoehtoisia tapoja olla vuorovaikutuksessa. Muka "normaaliuteen" ohjaaminen ei tulisi enää kyseeseen minkään muun vähemmistön kuin vammaisten ihmisten kohdalla.

Apuvälineitä kannetaan lähellä kehoa jolloin niiden tunneperäinen miellyttävyys on tärkeää. Hyvä apuväline tuottaa sosiaalista-, psyykkistä ja ideologista mielihyvää. Ylpeyttä ja iloa. Siksi olen alkanut kasvattaa apuvälineeni itse, luomuna, siemenestä saakka. Galleriassa on esillä tämän kesän kyynersauvasatoa sekä pyörätuolintaimia. Loviisan ilmasto sopii niille mainiosti, onhan Tingelstiinan ja Tangelstiinankin suku viljellyt siellä "sen sellaista" satoja vuosia.

rollaattori.jpg

4.-5.8. Loviisan kaupunki täyttyy TransFolk Kucku -festivaalin tapahtumista. Pianopyörätuoli on myös tuolloin liikkeellä ympäri kaupunkia (säävarauksella). Viikonloppuna on myös mahdollista saada kuvailutulkkaus teoksista. Sovithan ajasta Jenni-Juulian kanssa ennakkoon esim. FB:n kautta (messenger).

Saavutettavuudesta: Näyttely sijaitsee Loviisan Laivasillalla, vierasvenesataman vieressä. Galleria on vanha suola-aitta, joka ei ole lainkaan esteetön. Siksi kolme esillä olevaa teosta on sijoitettu siten, että katsomme niitä kaikki yhdenvertaisesti gallerian ulkopuolelta. Teoksista kertova video löytyy Vimeosta. Galleria/kahvilan pöydissä on lisäksi QR-koodeja teosvideoihin.

Suola-aittojen ulkopuolella pinnoite on nupukiveä. Galleriaa vastapäätä on pysäköintialue. Heti galleria-aitan takana ovat erilliset WC-tilat, myös standardien mukainen esteetön WC. Galleria/kahvilaan ei ole esteetöntä kulkua (vanha tullimakasiini). Katutasossa on pöytiä ja aurinkovarjoja. Henkilökunta tarjoilee mielellään ruokaa myös ulkopöytiin. Tarjolla on erityisesti kalaherkkuja; lohikeittoa, bouillabassea, silakoita... Lämmin suositus!

kahvila.jpg