Olen väittänyt, että vaikka Vogue tekisi jumalaisen upean muotijutun vammaisilla malleilla, kukaan ei silti menisi lehden kanssa plastiikkakirurgille leikkauttamaan itseään samanlaiseksi.

 

Viime viikonloppuna kävin Japanissa asuvan suomalaistutkijan, Yoe:n kanssa kirjeenvaihtoa apuvälineistä. Hän kertoi lentomatkastaan japanilaisen paralympiajoukkueen kanssa ja kuvaili nuorten urheilijoiden proteeseja.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Yllätyin, että häveliäisyydestä ja erilaisuuden piilottelusta tunnetut japanilaiset liikkuivat Yoen kertoman mukaan shortseissa ja teepaidoissa robottimaisen tyylikkäät raajat iloisesti näkyvillä. Suomessa yhtä reippaasti hiilikuitujalkojaan on esitellyt vain sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka.

 

Aloin miettiä mangan, animen, scifin ja teinimuodin vaikutuksia japanilaisten apuvälineiden ulkonäköön. Beige, mallinukkemainen, muovijalkajäljitelmä on ymmärrettävästi vanhanaikainen ympäristössä, jossa ihaillaan Renjiä, Kenshiniä, Kibaa, Mirokua tai Astro Boyta. Kun Yoe kertoi vielä Full Metal Alchemist sarjasta, jonka päähenkilö sai robottijalan ja käden onnettomuudessa menettämiensä tilalle, minussa heräsi toivo, että proteesit saattavat sittenkin tulla vielä muotiin.

 

Proteeseilla, tukiliiveillä, induktiojärjestelmillä ja puettavilla autoilla on eräs erityinen ominaisuus. Ne antavat käyttäjilleen supersankareille tyypillisiä erityiskykyjä. Titaanisella jalalla voi potkia tuntematta kipua ja se kestää niin tulta kuin luotejakin. Robottikäteen voi liittää linkkuveitsen tapaan kaikki arjen tarpeelliset työkalut haarukasta ruuvimeisseliin. Liiviin upotettu näyttö taas mahdollistaa yhteydenpidon ja surffailun langattomien verkkojen läheisyydessä ja siihen voi vaihtaa kuvan tilaisuuden mukaan. 

Avaruushenkiset apuvälineet voivat tehdä entisistä antisankareista eli vammaisista tulevaisuuden superihmisiä. Vieläkin hienompaa on, jos muoti leviää koko väestöön. Tasa-arvoinen yhteiskunta on lähellä silloin, kun i-swingin kuljettajista ei erota, istuuko ratissa huippu-urheilija vai entinen sähköpyörätuolin käyttäjä. Tai onko automailin sisällä oikea käsi vai ei kättä ollenkaan.

27417.jpg

Full Metal Alchemist