882748.jpg

Toivon, että nyt kun keskustellaan insuliinilla rauhoittamisesta, pohdinnan alle otettaisiin muutkin itsemääräämistä loukkaavat ja suorastaan väkivaltaiset keinot, joilla vammaisia ja vanhuksia laitoksissa rauhoitetaan.

Onko oikein, että dementikko tai kehitysvammainen sidotaan tuntikausiksi tuoliin ja kärrätään päiväsaliin istua kököttämään?

Saako edellä mainittujen ihmisten kädet sitoa rutiinilla päivittäin, jotta ennaltaehkäistään joskus mahdollisesti tapahtunutta itsensä vahingoittamista?

Onko oikein jakaa erityisesti vanhusten osastoilla säännöllisesti nukahtamislääkkeitä riippumatta siitä, kärsiikö asiakas sillä hetkellä univaikeuksista?

Onko oikein käyttää vaippoja tai jopa hygieniahaalareita ihmisillä, jotka osaisivat käydä vessassa, jos heidät ehdittäisiin viedä sinne?

Saako ihmisen sitoa sänkyyn? Entä vangita nostamalla kaiteet ylös tai viemällä pyörätuoli ulottumattomiin rauhoittamismielessä?

Saako kehitysvammaiselta evätä vapaa-ajanviettoon tarkoitetun henkilökohtaisen avustajan sillä perusteella, että hän asuu laitoksessa?

882753.jpg