Olen valiovammainen! Osallistuin eilen "Keski-Uudenmaan henkilökohtaisen budjetin kokeilu" -infoon, koska kutsujat arvioivat minulla olevan siihen riittävästi voimavaroja. HB kokeiluista kertovalla sivulla lukee: "Malli vahvistaa asiakaslähtöistä ja osallistavaa työskentelykulttuuria, jossa asiakas on valtautettu asiantuntija myös palvelujen kehittämisessä. Malli tukee asiakkaan oman elämänpolun, osallisuuden ja sosiaalisen kansalaisuuden rakentumista. Toimintamalli uusi sekä Suomessa että kansainvälisesti."

Mahtavaa! YK:n vammaisten ihmisoikeussopimuksen mukaista ajattelua. Tosin malli on ollut mm. Britanniassa muutamia vuosia. NHS:n tutkimus sen vaikutuksista on menossa 1.3.2018-30.4.2018, joten kokemuksista ei vielä ole koottua tietoa.

Eilisen perusteella minulla on nyt tilaisuus:

Osallistua 31.12.2018 päättyvään kokeiluun, joka alkaa samalla viikolla kun SOTE laki menee eduskunnan käsiteltäväksi. Kokeilun tuloksilla en siis voi vaikuttaa lainsäädäntöön. Minut kuitenkin haastatellaan kolmesti ja näistä kirjoitetaan raportti. Haastatteluihin osallistumisesta ei makseta palkkiota.

Kokeilussa voin vaihtaa vammaispalveluitani "rahaksi", jolla voin ostaa asioita, jotka helpottavat arkea, lisäävät jaksamistani tai ovat muuten mielekkäitä. Kokeilun aikana en kuitenkaan voi valita näitä vapailta markkinoilta, vaan portaalista, johon on koottu kokeilussa mukana olevia yrittäjiä. Mutta koska portaali ei ole vielä läheskään valmis, en voi tehdä tätä itse vaan joudun turvautumaan palveluneuvojiin, jotka lupaavat tarvittaessa yrittää löytää sopivan yrittäjän, jos sellaista ei kehitteillä olevasta portaalista löydy.

Palveluneuvojiin saan yhteyden s-postitse tai puhelimitse, mutta koska henkilökuntaa on vähän, järjestelmä perustuu takaisinsoittopalveluun. Saatan siis olla taksissa, vessassa tai tapaamisessa, kun puhelu tulee. Palveluneuvojiksi tai portaalin kehittäjiksi ei ole palkattu yhtään vammaista ihmistä, koska sellaisia hakijoita ei ollut.

Kokeilussa ei ole käytössä tapaa tai kaavaa, jolla nykyiset palvelut muutetaan "rahaksi". Kuulostaa uskomattomalta, mutta näin meille väitettiin.

"Raha" ei tule tililleni, vaan Keski-Uudellamaalla sitä hallinnoidaan Smartumin kautta, joka on tuttu mm. liikuntaseteleistä. Voin seurata budjettiani järjestelmässä itse, mutta kokeilun työntekijöiden mukaan järjestelmä on vaikea eikä lainkaan asiakasystävällinen. Sitä ei myöskään ole testattu näkövammaisten ruudunlukuohjelmilla. Tulevaisuudessa kaikki 18 maakuntaa saavat valita tai teettää ATK-järjestelmän HB:n hallintaan. Todennäköisesti eri puolilla maata tulee olemaan eri järjestelmiä, jotka eivät välttämättä ole yhteensopivia KELA:n, SOTE-keskusten yms. muiden järjestelmien kanssa.

Mutta mennään itse kokeiluun ja sen mahdollisuuksiin!

Palvelu, jota voin vaihtaa rahaksi on työnantajamallilla käyttämäni henkilökohtainen apu. Avustajan palkka on vajaat 11€/h ja kun siihen lisätään sivu- ja hallintokulut, yksi tunti apua voisi eilisen perusteella vastata noin 20:ä euroa. Koska Suomessa on hyvin vaikea saada riittävä määrä henkilökohtaisen avun tunteja, niitä ei kenelläkään ole yhtään ylimääräistä. Ja tästä alkavatkin kokeilun ongelmat:

Jos haluan vaihtaa 10:stä avustajatunnistani kaksi viikkosiivoukseen, minun tulee löytää yrittäjä, joka tulee kotiin siivoamaan parilla kympillä tunti. Kuluttajaliiton selvityksessä kotisiivouksen tuntihinnat vaihtelivat 33,84-49,50 €/h. Käytännössä palvelua myydään 3h jaksoissa, joten saadakseni 3 x 34€/h siivousta, minun olisi luovuttava viidestä eli puolesta henkilökohtaisen avun tuntejani. Tämä on lapsiperheessä poissa kaikesta muusta avusta.

Toinen mieluisa vaihtoehto olisi ostaa 1:llä avustajatunnilla ruuan kotiinkuljetuspalvelu esim. kerran viikossa. Mutta koska lähikauppani on Lidl ja ruokakauppapalvelut muiden keskusliikkeiden, ruokakorin hinta nelihenkisessä perheessä nousisi vastaavasti 150-200 €/kk.

Ongelma ymmärrettiin, mutta saimme kuulla, että esim. kehitysvammaiset ovat voineet HB:n avulla vaihtaa tylsänä pitämäänsä päivätoimintaa pianotunteihin, ratsastukseen tai fysioterapiaan. Tähän yleisöstä kommentoitiinkin, että mitä jos harrastuksiin tarvitsee mukaansa henkilökohtaisen avustajan? Mitään ei olla antamassa lisää vaan nyt käytössä olevan palvelun muuttuessa rahaksi sillä pitäisi jotenkin saada esim. 60-80 €/h maksavaa harrastustoimintaa matkoineen ja avustajineen, sekä monen kohdalla edelleen apua ja valvontaa harrastustoiminnan ulkopuolella.

Yleisössä myös ymmärrettiin jutun juoni. Jos otat pianotunteja henkilökohtaisen avun budjetilla, sinulta hyvin todennäköisesti napataan seuraavassa palvelutarpeen arviossa pois vastaava määrä henkilökohtaista apua, koska eihän harrastus ole lain tarkoittamalla tavalla välttämätöntä itsenäiseen elämään tarvittavaa tukea. Tästä näkökulmasta vielä valmistumattomassa portaalissa jo olevat personal trainerit, neulekurssiyrittäjät ja ravintovalmentajat saattavat osoittautua kokeilijalle kohtalokkaiksi.

Kritiikkiin vastattiin kertomuksella näpsäkästä äidistä, jolle kunta ei pystynyt tarjoamaan riittävästi apua kaksosten synnyttyä. Äiti oli saanut luvan kilpailuttaa hoivayrittäjiä. Koska HB olisi riittänyt vain 100 tuntiin apua, äiti ryhtyi työnantajaksi ja sai samalla hinnalla 300 tuntia. Vähän lisää työtä, mutta fiksua vai mitä? Paitsi että työnantajaksi ryhtyminen voi olla vammaiselle eläkeläiselle, pätkätyöläiselle tai sovitetulla päivärahalla elävälle täysi surmanloukku. Mitä jos sinut katsotaan yrittäjäksi ja menetät Y-tunnuksen myötä viimeisimmänkin toimeentuloturvasi?

Kritiikki kuultiin ja saimme kuulla sen, minkä jo tiesimmekin. Lauttasaaren kokeilun lopputulos oli, että henkilökohtainen budjetti toimii ihmisillä, joilla on jo riittävä tulotaso. Se on kiva ratkaisu niille, jotka voivat vaihtaa julkisia palveluita kivempiin ja laadukkaampiin maksamalla itse budjetin ja todellisten kustannusten välisen erotuksen. Pakkotyöstä syytettyihin päivätoimintakeskuksiin ja kunnalliseen kotihoitoon jäävät ne, joilla tätä ylimääräistä ei ole. Suomeksi - aikaa ja rahaa voi säästää vasta kun niitä on.

Juha Sipilä ja SOTE asiantuntijat! Kerron teille nyt ihan ilmaiseksi eilisessäkin kokouksessa esitetyn kokeiluehdotuksen, joka on vammaisten ihmisten todellisista tarpeista lähtevä, meidän keksimämme ja joka täyttää kaikilta osin YK:n vammaissopimuksen tavoitteet osallisuudesta.

Kun verotus 2019 muuttuu reaaliaikaisesti seurattavaksi, antakaa vammaisille ihmisille maksukortit ja/tai kännykkäsovellus, jolla voi maksaa esim. aktiivimallipaikkaa etsivälle ihmiselle satunnaisesta avusta. Jos naapurin Liisalla on aikaa tulla siivoamaan, höylään korttia ja se näkyy Liisalla verotettavana ansiotulona. Jos Kaija ehtii lukea näkövammaisen Mirjan posteja 15 min silloin tällöin, Mirjalta ei kulu kokonaisia avustajatunteja vaan hän voi korvata näitä tuokioita. Kun tuskailen itse ostoskassien kanssa kaupassa, voin kysyä ohikulkijalta, kelpaako 10 min keikka autolle muutamaa euroa vastaan. Kortilla voisi nyt taksilupien vapauduttua myös kilauttaa kilometrikorvaukset naapurille, joka vie kauppaan sekä ostaa hoivayritysten palveluita. Väitän, että vammaisten kehittämä HB malli lisäisi työllisyyttä, naapureiden välistä kanssakäymistä, aktivoisi työttömiä nuoria ja ennenkaikkea tarkoittaisi sitä, että pienemmällä rahasummalla me vammaiset ihmiset saisimme nykyistä enemmän juuri sellaista apua, jota itse tarvitsemme, niiltä ihmisiltä, jotka itse valitsemme auttamaan. Jos olisimme Afrikassa, muutama nuori nörtti koodaisi tällaisen kevyen maksupalvelun puhelimiin parissa kuukaudessa vielä ilman vuosien hankintakilpailuja.

Palkkioksi osallistumisesta eiliseen tilaisuuteen sain ympäristöä kuormittavan pienen harmaan muoviämpärin, jossa lukee "Sote ihmisen kokoiseksi". Siitä tuli mieleen pieni roskis, johon en yrityksistä huolimatta mahtunut missään asennossa. Mutta jotta ne eivät mene hukkaan, slogan sopii myös hyvin meidän vammaisten kevyempään malliin, jos päätätte kokeilla!

sote.jpg