Olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Joensuun Parafestissa, joka avataan 15. elokuuta. Tavoistani poiketen yritän työskentelyni keskellä myös tallentaa prosessia, jolla teokset syntyvät. Siitä kenties runsas videoiden määrä blogissa.

Installaation aihe alkoi muhia jo puolitoista vuotta sitten kun vammaisjärjestöjen naisverkosto alkoi kerätä vammaisten naisten kokemuksia väkivallasta. THL julkaisee naisverkoston työstämän artikkelikokoelman syksyllä 2013 Minna Piispan toimittamassa opaskirjassa.

Vammaisiin naisiin kohdistuva väkivalta on tabu, jota ei haluta uskoa eikä nähdä. Festareille tulevassa kattauksessani maistuvat sukupuolettomana kohtelu, taloudellinen hyväksikäyttö, toiseus perheille suunnatuissa palveluissa, avustamatta jättäminen sekä fyysinen, psyykkinen ja seksuaalinen väkivalta.

Ylelliseltä herkkupöydältä näyttävä teos sisältää helmin ja paljetein koristeltuja, liikkuvia ja kimaltelevia puheenvuoroja ohitetusta naiseudesta ja nähdyksi tulemisen nälästä.

Toteutuksen ja aiheen kontrasti kuvaa tabun ydintä, väkivallan ja riippuvuussuhteen kierrettä. Vammainen ihminen kohtaa väkivaltaa usein niiden henkilöiden taholta, joiden pitäisi mahdollistaa itsemääräämisoikeuden toteutuminen ja lisätä turvallisuudentunnetta.

Kuvateevideosta-normal.jpg