Luovuus ja innovaatioluennoilla toistellaan, miten tärkeää on vaihtaa näkökulmaa, kääntää asioita päälaelleen, inspiroitua erilaisuudesta, tehdä toisin ja poiketa rutiineista. Maksamme siitä, että tulemme yllätetyiksi, perspektiiviämme keikutellaan ja koemme oivalluksia. Mutta kun naapuriin muuttaa vammainen tai mielenterveyskuntoutuja, moni unohtaa opit  ärsykkeille avautumisesta ja tuntemattoman edessä innoittumisesta.

Onneksi Henry Franks ei pitänyt dysleksiaa ei-toivottavana ja kuntoutettavana asiana vaan alkoi käyttää hiljaista tietoaan oppimisvaikeuksista inspiraationa käyttö- ja taide-esineille. Franks on kehittänyt muun muassa kaksikoukkuiset henkarit välttyäkseen pyörittelemästä ripustettavia vaatteita sekä ylösalaisinmukit, jotka on vaikeampi huitaista nurin kuin perinteisemmät mallit.

article-2365352-1AD59676000005DC-800_634
Confused Coat Hangers ja Muglexia.
article-2365352-1AD59786000005DC-289_634

Etelä-Afrikassa hampurilaisketju Wimpyssä saavutettavuuden parantamista ja näkövammaisten huomioimista ei selvästikään pidetty vain lisäkustannuksena ja ylimääräisenä vaivana. Joku vitsikäs mainosheppu keksi levittää sanaa pisteillä toteutetuista ruokalistoista hampurilaisilla, joiden koostumuksesta kerrottiin sämpylän pintaan tarkasti asetetuilla sesaminsiemenillä. Tieto Wimpyn toteuttamasta 15:sta hampurilaisesta levisi verkossa 800 000:lle näkövammaiselle ja Youtubessa viimeisintä tempauksesta kertovaa videota on käyty katsomassa yli 600 000 kertaa.

Wimpy-Braille-Burger-normal.jpg

Meidän kaikkien (ja erityisesti vammaisten taiteilijoiden) onneksi myöskään Judith Scottia ei jätetty kuurouden ja ylimääräisen kromosomin vuoksi loppuiäkseen suljettuun laitokseen vaan hän päätyi sisarensa myötävaikutuksella Oaklandin Creative Growthiin, jonka väitetään olleen maailman ensimmäinen vammaisille ihmisille esteettömiä työskentelytiloja tarjonnut taidekeskus. Työskentelypaikan, materiaaleja ja kannustusta saatuaan Judith Scott kehitti ilmaisukeinokseen käärimisen, pakkaamisen ja kieputtamisen. Hänen veistoksensa ovat inspiroineet yleisöä, himottaneet keräilijöitä ja vaivanneet selityksiin ja älyllistämiseen pyrkiviä kriitikoita kautta maailman.

ba_artists047mjm-normal.jpg
Reina-Sofia_install-1-normal.jpg

Palaan aina vain ajatukseen, että miksi harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja suojellaan, mutta ihmislajista halutaan kansanterveyden nimissä kitkeä pois mutaatiot ja variaatiot? Jos sademetsissä kerran piileskelee lääke syöpään ja AIDS:iin, niin miksei vammaisuus kelpaa innoitukseksi helppokäyttöisempiin tuotteisiin ja toimivampaan yhteiskuntaan?