Psykologi Katri Koskisen toimittama eettinen työkirja vammaisuudesta, Kiinni elämässä - oivalluksia ja onnen pilkahduksia on juuri ilmestynyt.

Kirja sisältää tuoreinta eettistä pohdiskelua vammaisia ihmisiä koskevista asioista. Teemoista, joista puhutaan harvoin, mutta jotka ovat jatkuvasti arjessa läsnä.

Työkirja käsittelee muun muassa vammaisten onnellisuutta, lapsuuden kuntoutussirkusta, seksuaalisuutta, ihmisoikeuksia, sikiötutkimuksia, eutanasiaa, päihteitä, mielenterveyspalvelujen saatavuutta, vaikeimmin vammaisten oikeutta tehohoitoon, sekä vammaisuuden käsittelytapoja mediassa.

Kiinnostavista näkökulmista laadittujen ja ilahduttavan ajankohtaisten lukujen lomassa on aihepiiriin liittyviä pohdiskelukysymyksiä, monipuolisia kirjallisuusvinkkejä ja eri kirjoittajien omakohtaisia kokemuksia.

Oletko esim. koskaan miettinyt, onko mielestäsi mahdollista samanaikaisesti kehittää sikiötutkimuksia ja vammaisuudelle myönteistä ilmapiiriä? Tai miten eettisiä mielestäsi ovat vammaisiin lapsiin kohdistuneet muuttamis - ja parantamistoimet?

Kirjaa voi tilata Invalidiliitosta, vaikkei se ihan vielä julkaisuluettelossa näykään.
Kiinni elämässä - oivalluksia ja onnen pilkahduksia, toim. Katri Koskinen, 2008.

1554282.jpg

Kirjan kuvitus: Jenni-Juulia Wallinheimo. Oheinen teos, Narupeli, liittyy sikiöseulonnoista kertovaan lukuun. Pohdin sitä tehdessäni ja Katrin kanssa keskusteltuani mm. seuraavaa: "Haluat saada lapsen, ostat vetovuoron ja vedät narusta. Onko sinulla oikeus valita, minkä palkinnoista otat vastaan, kun itse teit päätöksen pelata? Jätätkö palkinnon lunastamatta, jos pelinhoitaja tarjoaa vammaista? Mistä voit olla varma, ettei palkintosi sorru viinaan ja huumeisiin tai vammaudu myöhemmin? Aiheen raskauden vuoksi iloisen punainen sirkustoteutus, kimaltelevan houkuttelevat glitterinarut. Punainen – elämän ja kuoleman väri."