Löysin jutun 15-vuotiaasta tanssijasta, Nathalie Calderonista, joka syntyi ilman sääriluun alaosaa. Varhaisesta amputoinnista huolimatta hän halusi tanssijaksi ja pystyy nykyään jopa steppaamaan proteesinsa kanssa. Hän on kuitenkin pyrkinyt salaamaan proteesin käytön myös tanssinopettajiltaan, koska ei ole halunnut huomiota eikä erityiskohtelua.

Eräällä tanssitunnilla huonosti menneen alastulon seurauksena Nathalien jalkaterä kääntyi 180 astetta, mikä sai tanssinopettajan miltein pyörtymään kauhusta. Nathalie otti tilanteen rauhallisesti, pyysi ambulanssin sijaan ruuvimeisselin ja oikaisi koipensa.

291512.jpg

Harry Walker taas on 11-vuotias nuorimies, joka voitti vuonna 2003 Sunday Expressin tanssipalkinnon. Harry on voittanut myös useita steppipalkintoja alaraajaproteesistaan huolimatta.

291517.jpg

Itse kokeilin perinteistä steppiä pari vuotta sitten, kyynersauvoista huolimatta. Olen aina rakastanut musikaaleja ja umpihulluja kohtauksia, joissa esimerkiksi koko torikansa ryhtyy tanssimaan kesken vihannesten oston. Täyttäessäni 30 päätin, että jos en nyt aloita, niin sitten en enää koskaan.

Korkein kynnys oli mennä ensimmäisille tunneille. Halusin hyvää opetusta ja ilmoittauduin polleasti Helsingin Tanssiopistoon kaikkien pitkien ja kauniiden tanssijattarien joukkoon. Onneksi omat pelkoni osoittautuivat turhiksi, kukaan ei kyseenalaistanut mahdollisuuksiani ja sain neuvoja ja ohjeita aivan kuten muutkin. Tietenkään en pysynyt kaikessa ryhmän perässä. Esimerkiksi taaksepäin liikkuminen tuntui mahdottomalta. Toisaalta tasapainoa vaativissa liikkeissä kepeistä oli huomattavaa hyötyä ja mietin jopa neliraajastepin mahdollisuuksia. Voisihan sauvoihinkin asentaa raudat, tosin liukuesteiset.

Valitettavasti en ehtinyt tänä vuonna tunneille, mutta elättelen yhä toivoa, että pääsisin jossain vaiheessa jatkamaan harrastusta. Muutamien vuosien kuluttua osaisin ehkä sopivassa tilanteessa polkea kipakasti jalkaa kun ylitseni kävellään. Steppi tuntui itseasiassa ainoalta liikuntamuodolta, jota jaksoin ja halusin tehdä hikipäässä läkähdyksiin saakka. Esimerkiksi meidän vammaisten pakkotuputuslajia eli fysioterapiaa olen aina inhonnut.