CROSS OVER –FESTIVAALILLA ÄÄNETÖN KONSERTTI JA PIMEÄ KABAREE

Tule seuraamaan kabareeta pimeässä, musiikkiesityksiä äänillä ja ilman, sekä monimuotoista kirjallista ja kuvataiteellista tarjontaa. Cross Over -festivaalilla on luvassa puheenvuoroja taiteen ja vammaisuuden merkityksestä ja merkillisyydestä.

Tapahtuman tuottavat OK-opintokeskus, Suomen EUCREA ja Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Festivaalin tilausteoksena nähdään koreografi Hanna Brotheruksen Kelaa vähän -tanssiesitys pyörätuolilla ja jalan liikkuville tanssijoille. Teos esitetään Lasipalatsin aukiolla 5.-6.6. torstaina ja perjantaina. Esityksessä on mukana kahdeksan lasta ja nuorta sekä Tuuli-mummo. Hanna Brotherus ja lapset antoivat tanssiteokselleen nimeksi Kelaa vähän. Pyörätuolilla liikkumista kutsutaan kelaamiseksi. Samalla nimi kehottaa yleisöä pohtimaan erilaisuutta ja sitä, miten meidän tulisi kunnioittaa toinen toistamme yksilöinä.

Lasten on helpompi kohdata erilaisuutta, kuin meidän aikuisten. Lapsen tapa tarkastella maailmaa on yksinkertainen ja peittelemätön. Hän on luonnostaan utelias, ja voi kysyä hyvinkin suoraan asioita, kuitenkin toisen yksilöllisyyttä arvostaen. Terve lapsi saattaa kysyä, onko toisesta kivaa kun saa aina istua tuolissa. Kun hän saa rehellisen ja suoran vastauksen, asia on sillä selvä ja tanssi voi jatkua. Ennakkoluulot ja asioiden arvottaminen tulevat valitettavasti meidän aikuisten maailmasta, Hanna Brotherus pohtii.

Ulkomaiseksi tähdeksi saapuu brittiläinen, kokonaan näkövammaisista esiintyjistä koostuva, Extant -performanssiryhmä sekä heidän "pimeä kabareensa" Effing and Blinding! Cabaret. Yksinkertaiseen perusideaan pohjaava pimeässä tapahtuva esitys on yllättänyt tekijänsä antoisuudellaan ja takaa yleisölle mielenkiintoisen taidekokemuksen. Itse esitys koostuu monenlaisista sketseistä ja röyhkeästäkin huumorista. Pimeys ja katsojien reaktiot siihen käytetään hyödyksi. Kabaree esitetään nykytaiteenmuseo Kiasmassa torstaina 5.6.

Muusta tapahtuman tarjonnasta mainittakoon mm. Kaisa Lekan ohjaama yhteisötaideteos Lasipalatsin Galleriassa, kirjallisuusiltapäivä ja runomaraton Bio Rexissä, Tulenvaimot- ryhmän tanssiesitys Kiasmassa sekä kehitysvammaisten taiteilijoiden ulkonäyttely Lasipalatsin aukiolla.

Allekirjoittanutta voi kuulla festivaalin yhteydessä torstaina 5.6. klo 13 Kiasman seminaaritilassa alustamassa vammaiskulttuurista ja sen merkityksestä.

Festivaalin raskaammasta musiikkitarjonnasta vastaavat Rust yhtye sekä Signmark

Cross Over –festivaali järjestetään Helsingissä 3.-6.6.2008. Lehdistökuvat ja tarkemmat päivitettävät tapahtuma- ja esiintyjätiedot osoitteessa:

Lisätietoja Extant-performanssiryhmästä: www.extant.org.uk

Lisätietoja tapahtumasta:
Ismo Helen, Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea, p. 050 354 3979, [email protected]
Oskari Mänttäri, OK-opintokeskus, p. 040 562 4960, [email protected]