seimi16_kansi.jpg

Älkää peljätkö! -osallistava installaationi

on loppiaiseen saakka esillä Klaukkalan K-Citymarketin tuulikaapissa. Viirintie 9, 01800 Klaukkala. Avoinna arkisin 8:00 – 21:00, la 8:00 – 20:00, su 10:00-20:00.

Installaatio on kertaalleen kulkeneista joulukorteista rakennettu teltta. Sen kankaissa näkyy satoja versioita Jouluseimi -aiheesta taiteilijoiden, kuvittajien ja maallikoiden toteuttamina. Kuuluisia klassikoita ja omaperäisiä tulkintoja variaatioineen.

Pyhä perhe näyttäytyy korteissa onnellisena, hämmentyneenä, pelästyneenä, väsyneenä - jopa kiukkuisena. Talli seimineen on milloin lumihangessa, aavikolla, havumetsän keskellä, palmujen katveessa, keittiön pöydällä tai antiikin temppeleiden raunioissa. Onnittelijoina piipahtaa paimenten ja kuninkaiden lisäksi enkeleitä, kyyhkysiä, muusikoita, pieniä lapsia, tonttuja ja itse joulupukki. Jeesus-lapsi ottaa heitä seimessään vastaan sekä vauvana, että viisaan näköisesti keskustelevana koululaisena. Muutamaan kertaan hänet on hylätty yksin heiniin katselemaan taivaalla tuikkivia tähtiä.

seimi.jpg

Teltan sisällä pyörii 2014 valmistunut Pyhä perhe: "Joosef ja Maria olivat tavallisia köyhiä ihmisiä. Maria ei oletettavasti osannut edes lukea. Jumala valitsi Jeesuksen tulevaksi äidiksi noin 14-vuotiaan kouluttamattoman, tuntemattoman, nöyrän ja uskollisen neitsyen. Teoriassa Joosef ja Maria olisivat voineet olla myös vammaisia ilman, että sillä olisi ollut vaikutusta historian kulkuun. Siksi tämän seimen keskeisillä hahmoilla on erilaisia toimintarajoitteita. Joosef ei pysty juoksemaan eikä pyörätuolissa istuva Maria näkemään lastaan, mutta onko sillä merkitystä sanoman kannalta?

Vammaisuutta ei tarvitse aina ajatella tragediana. Ajan kanssa sen voi kokea elämässään myös pikanttina lisänä. Täydellisyys ei ole mielen-kiintoista. Säröjen kautta valo pääsee sisälle.

Vammaisten ihmisoikeudet eivät parane säälillä, sympatialla, hyväntekeväisyydellä, holhoamisella tai kiltteysrasismilla. Meidän historiamme muuttamiseen tarvitaan tahtoa, tekoja, luovuutta, rahaa, hyviä lakeja, oikeuksiamme valvovia viranomaisia, esteettömyyttä, työpaikkoja, huippumuotoilua ja arvostuksen osoittamista. Kokonaiseksi ihmiseksi tunnustamista."

Korttitalo on osallistava teos. Pöydällä kansioissa on kulkeneita joulukortteja vuosilta 1968-1999. Voit ottaa ilmaiseksi kortin, josta tulee mieleen sinulle läheinen ihminen. Pöydällä on valmiiksi painettuja kirjekuoria, joihin voit kirjoittaa ystävällesi viestin kortin herättämistä ajatuksista. Vain postimerkki on hankittava itse.

Suomalaiset lähettävät yhä liki 30 miljoonaa joulukorttia. Mihin ne päätyvät? Korttitalon kansioiden äärellä on mahdollisuus palata mennei-syyteen, viehättyä vanhoista käsialoista, postimerkeistä ja lyhyistä henkilökohtaisista tervehdyksistä perinteisten jouluntoivotusten seassa.

Kiitokset
Pastori Markku Tapiolle ja K-Citymarketille, että sain tehdä tämän seimen.
Nurmijärven kunnalle, seurakunnalle ja Koneen Säätiölle työskentelyn tukemisesta.
Postikorttikeräilijä Merja Kaappolalle materiaalista.
Sinulle, joka pysähdyit tätä katsomaan.

Korttiseimipieni.jpg