Minulla oli tänään ilo tavata Suomen vierailullaan oleva Etelä-Afrikkalainen taiteilija Marlene Le Roux (kuvassa). Hän esitteli näyttelyään Look at me, joka koostuu 23 vammaisen naisen elämäntarinoista ja huippustylistin ja valokuvaajan kanssa toteutetuista valokuvista. Näyttelystä tehtyä - sensuellin eroottista kirjaa - myy muun muassa Amazon.

Näyttelyssä mukana olleet naiset kertoivat projektia esittelevällä videolla tunnelmistaan kuvausten aikana ja niiden jälkeen. Jokainen kuvaili itseään tälläytymisen ja poseerauksen jälkeen rohkeammaksi ja kauniimmaksi - ja uskoi tunteen säilyvän myös jatkossa. Eläköön voimauttava valokuva.

2116591.jpg
Kuva: Lucie Pavlovich. Hänen sivuiltaan löytyy diasarja Look at me -näyttelyn kuvista.

Koska vammaisuus on Etelä-Afrikassa yhä tabu, Marlene kertoi saaneensa kuvista kehujen lisäksi monenlaista palautetta. Eräskin nainen totesi uhkaavasti jumalan vielä rankaisevan häntä moisista kuvista.

Näyttely on tulossa heinäkuussa 2009 Tukholmaan ja sen jälkeen kenties myös Suomeen. Sen esillepanossa on huomioitu myös näkövammaiset. Teosten edessä on narueste, johon on merkitty paras katselupaikka heikkonäköisille. Vaikeasti näkövammaisia varten osasta teoksia on kosketeltavat kohokuvat ja Marlenella oli tänään mukanaan myös kirjasta tehty englanninkielinen pistekirjoitusversio.