Törmäsin instagramissa kylttiin, joka muistuttaa siitä, että kaikki vammat eivät näy päälle. Erityisvessan tarvetta ei voi päätellä ulkomuodosta. Vaikka tykkään kyttäämistä vähentävistä toimista, kiinnitin huomiota pyörätuolinkäyttäjän sijoitteluun. Hän on usein selin muihin, ei katso toisia silmiin, eikä siis luultavasti keskustele tai ole muutenkaan kontaktissa. Mainoskuvastossa sama etäännyttäminen tehdään näyttämällä vammainen ihminen takaa, siluettina aurinkoa vasten tai tunnistamattomaksi rajattuna. Ratkaisulla on väliä siksi, että hahmoon, johon ei saa katsekontaktia ei voi myöskään samastua. Piktogrammeissa samastumista ei tietenkään haeta, mutta sama etäännyttäminen ja toiseus niistä silti helposti välittyy.

WC2.jpg

Näkisin mieluummin pyörätuolinkäyttäjän osana porukkaa:

veskit.jpg

Kävin tähän liittyen aikoinaan lyhyen FB keskustelun Pekka Piipon kanssa, joka on suunnitellut TAIKE:n tiloihin aivan upeat sukupuolineutraalit piktogrammit. Piippo perusteli ratkaisuaan kertomalla, että "sukupuolen moninaisuutta kuvastavaan kuvioon ihminen voisi halutessaan sijoittaa itsensä: koen sukupuoleni tällä hetkellä olevan tässä kohdassa (sanoja tökkää sormella kuvion keskelle). Kokija voi itse määrittää sijaintinsa ja mitä se tarkoittaa juuri hänelle." Graafinen perustelu pyörätuolin pitämisestä erillisenä osana on myös hyvä. "Kuviot voi ajatella sanoina, joiden välissä tyhjä tila on sanaväli. "Liikuntaesteinen transsukupuolinen" eikä "transsukupuolivammainen."

TaikeWC.jpg

Pyörätuolinkäyttäjän jättämistä erilleen sukupuolten moninaisuuteen viittaavasta kuviosta Piippo perustelee: "koska vammaisuus ei ole sukupuoli, tuntui oikealta erottaa se semioottisesti erilleen". Totta. Ja sekava siitä olisi tullutkin, jos kaikki olisivat yhdessä. Mutta aivan kuten logoa suunniteltaessa on pohdittu ansiokkaasti sukupuolten moninaisuutta ja variaatioiden äärettömyyttä, myös vammaisuutta olisi voitu käsitellä nykyaikaisemmin. Sukupuolen tavoin vammaisuus syntyy sosiaalisissa suhteissa, ympäristön ja yhteisön reaktioista ihmiseen, jolla on toimintarajoitteiksi kutsuttuja ominaisuuksia. Selän kääntäminen, ulossulkeminen ja kontaktin välttäminen ovat osa vammaisuuden kokemusta. Niiden toistuminen yleisessä symboliikassa kertoo alitajuisista inkluusiota hidastavista rakenteista. Älä Pekka Piippo suutu, vaan ota sama luova asenne ensi kerralla myös meikäläisiin!

TaikeWC3.jpg