Olen tässä talven mittaan blogannut aina välillä apuvälineisiin liittyvistä aiheista. Nyt voin jo kertoa syynkin eli olen ollut mukana järjestämässä kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry:n tänään virallisesti avaamaan kilpailua, jonka kutsu löytyy myös aamun Helsingin Sanomien kulttuurisivulta.

Erityistä kilpailussa on se, että muotoilun lisäksi mukana on taidesarja, johon voi osallistua millä tahansa hervottomalla ja mielikuvituksellisella idealla. Siis vaikka lentävällä Maija Poppasen laukkuun mahtuvalla sähköpyörätuoli-kesämökki-disko-yhdistelmällä. Tai sillä jo vuosia palvelleella oma-apuvekottimella, jolla on saanut puettua turvavyön tai puskettua lastenvaunut pyörätuolissa istuen tuulikaapeista sisään.

Aiheesta kiinnostuneille tiedoksi, että Kaura postasi viime sunnuntaina samasta apuvälineaiheesta silmälaseihin liittyen. Hänen sivuiltaan löysin myös linkin Tassun pyörätuolien tuunauksesta kertovaan kirjoitukseen Pimp my ride.

Tässä tiedote kilpailusta, jota saa mielellään linkittää mahdollisimman moneen paikkaan. Kilpailun nettisivut ja tarkemmat säännöt löytyvät osoitteesta: http://www.eucreafinland.org/ua/

TIEDOTE
Julkaisuvapaa 28.2.2006

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Unelmien apuväline

taide- ja suunnittelukilpailu 28.2.-24.11.2006

 

Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry järjestää vuonna 2006 taide- ja suunnittelukilpailun Unelmien Apuväline yhteistyössä Suomen Design for All -verkoston ja Teollisuustaiteen liitto Ornamon kanssa. Kilpailulla etsitään uudenlaisia apuvälineitä, jotka ovat niin fiksuja ja hyvännäköisiä, että kaikki ihmiset haluavat sellaisia toimintakyvystä riippumatta.

 

Kilpailu haastaa taiteilijat, muotoilijat, opiskelijat ja apuvälineiden käyttäjät apuvälinesuunnittelun vallankumoukseen. Apuvälineet ovat osa pukeutumiskuvaa ja ne lähettävät ympäristölle viestiä ihmisen sosiaalisesta asemasta ja viitekehyksestä. Kilpailu avaa oven tulevaisuuteen, jossa apuvälineet antavat käyttäjilleen supersankareiden erityiskykyjä. Samalla etsitään keinoja, joilla persoonallisuus ja trendit saadaan paremmin mukaan apuvälineiden suunnitteluun.

 

Kilpailussa on kaksi sarjaa, taide ja muotoilu. Taidesarjassa vain mielikuvitus on rajana, muotoilusarja kannustaa uusien tuote ja sovellutusinnovaatioiden kehittelyyn. Kilpailuaika on 28.2.-24.11.2006.

 

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kuvataiteilija Soile Englund, muotoilija, tutkija Hannaliisa Hailahti, EUCREA ry:n puheenjohtaja Ismo Helén, teollinen muotoilija Tapani Hyvönen, päätoimittaja Otso Kantokorpi, taitelija, kuraattori Erkki Pirtola, professori, teollinen muotoilija Juhani Salovaara sekä sisustusarkkitehti Lea Sarasjoki. Tuomaristo arvioi kilpailuehdotukset marraskuussa 2006 ja valitsee näyttelysarjan sekä ehdotukset, joista valmistetaan prototyyppejä yhteistyössä muotoilukoulujen kanssa. Kilpailun avajaisnäyttely järjestetään Helsingissä Design Forumissa 11.5.-3.6.2007.

 

Kilpailuohjelmaan sisältyy keväällä 2006 luentosarja taide- ja muotoilualan oppilaitoksiin. Tarkoituksena on kertoa tuleville suunnittelijoille apuvälineiden lähettämistä viesteistä, saavutettavuudesta, vammaiskulttuurista ja vammaisten esittämistavoista taiteessa ja mediassa.

 

Apuvälineiden suunnittelussa käytettävyys on pitkään sanellut muotokielen estetiikan kustannuksella. Kuulolaite kertoo kuulovammasta, kun taas handsfree viittaa yhteydenpitoon ja työelämään. Pyörätuoli tai valkoinen keppi eivät ole neutraaleja elementtejä. Suomessa esimerkiksi proteesien suunnittelu on tähdännyt terveen raajan jäljittelemiseen kun taas Japanissa mangan vaikutus näkyy scifi- ja robottimaisissa ratkaisuissa. Toyotan puettavaa autoa i-swingiä ei edes mielletä apuvälineeksi vaan himoituksi ylellisyystuotteeksi, vaikka sillä voi korvata sähköpyörätuolin.

 

Tietotekniikan uusia sovellutuksia, mobiilitekniikkaa ja funktionaalisia materiaaleja hyödyntävä älykäs apuväline antaa käyttäjälleen enemmän kuin vain kompensaatiota puutteesta. Entisistä antisankareista, vanhuksista ja vammaisista, voi apuvälinesuunnittelun vallankumouksen myötä tulla jopa tulevaisuuden supersankareita!

 

Kilpailua tukevat Nokia ja Suomi-Pariisi Instituutti.

 

Lisätietoja:

koordinaattori Jenni-Juulia Wallinheimo

[email protected] / puh. 050-3456934

 

Kilpailun nettisivut ja säännöt:

http://www.eucreafinland.org/ua/