Uusimmassa IT-lehdessä oli mielenkiintoinen juttu vaikeasti vammaisten maanpuolustusleiristä, joka oli ilmiselvästi suuri menestys. Juttu löytyy .pdf:nä sisällysluettelosta otsikolla "Väsymys vain vahvistaa taistelutahtoa". Myös Oulun asumispalveluyksikön virikeohjaaja Jouni Qveflanderin sivuilta löytyy raportti ja videoita tapahtumasta, sekä muita hyviä vammaisjuttuja. (Lisäys 2009, linkki ei enää toimi)

Toukokuussa Oulun Hiukkavaarassa pidetty leiri toteutettiin samoilla periaatteilla kuin muutkin maanpuolustusleirit. Siihen kuului telttailua, kipinävuoroja, maastossa ruokailua, loukkaantuneen etsintää, suunnistuskoulutusta, fyysistä rääkkiä ja valvomista. Suurin osa leiriläisistä oli CP-vammaisia ja mukaan mahtui myös muutamia selkäydinvammaisia, aivovammaisia ja epileptikoita.

Ilokseni löysin netistä valokuvaaja Jari Aikion kuvakertomuksen leiriltä. Mainioita kuvia oli myös IT-lehden artikkelissa ja tekijänoikeusongelmilta välttyäkseni kehotan kaikkia katsomaan kuvat suoraan Aikion omilta sivuilta. Osa niistä on varsin hulvattomia.

Kaikkein ilahtunein olen kuitenkin siitä, että lukemani perusteella leiri toteutettiin ilman turhaa hössötystä, ylivarovaisuutta ja kiltteysrasismia. Osallistujille lyötiin varusteet niskaan ja heitä pidettiin yhtä tiukoilla kuin muitakin maanpuolustusleiriläisiä. Voin melkein kuvitella, millainen pettymys joku lässy "tänään-vierailemme-armeijassa" tapahtuma olisi ollut ammattilaisvetoisen koulutuksen rinnalla. Jokainen vammainen, varsinkin nuori kundi kun joutuu aina välillä pakostakin kuuntelemaan kavereiden inttijuttuja ja tuntemaan itsensä tahtomattaankin ulkopuoliseksi.

Maanpuolustusleiriin liittyi Oulun seudun ammattikorkeakoulussa toteutettava moniammatillinen projektityö "Kadonneiden kykyjen metsästäjät". Erityisesti liikuntavammaisilla nuorilla on usein juuri kiltteysrasismista johtuen muita vähemmän tilaisuuksia kokeilla, mihin omat henkiset ja fyysiset voimavarat tosipaikan tullen riittävät. Projektityöstä ei kuitenkaan vielä toistaiseksi löydy verkkomateriaalia.

Tällaisia hankkeita lisää, kiitos!