Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry on julistanut taide- ja suunnittelukilpailun Unelmien apuväline, jolla etsitään niin makeita ja fiksuja apuvälineitä, että kaikki ihmiset haluavat sellaisia.

Apuvälineiden laadunvalvonta on toistaiseksi ulottunut oikeastaan vain kulutuksenkestoon ja turvallisuuteen esteettisyydestä piittaamatta. Vammaisille ja vanhuksille myönnettäviä apuvälineitä vaivaa julkisen kritiikin puute.

Kilpailun vuoksi haluan kannustaa blogistanialaisia apuvälineiden julkiseen kritisoimiseen. Kritiikkiä ei ole tarkoitus analysoida, vaan postaus voi parhaimmillaan toimia inspiraationa suunnittelijoille, joita kilpailu kiinnostaa, mutta joilta puuttuu omakohtaista vammaisuuden tuntemusta. Kilpailun koordinaattorina haluaisin nostaa esiin käyttäjien näkökulmaa olemassa oleviin apuvälineisiin ja linkittää käydyn keskustelun myöhemmin kilpailun virallisille nettisivuille.

Siksi laadin meemin, johon haastan ensimmäisinä Kauran, Yoen, Anskun ja SusuPetalin. Meemiin saa osallistua kutsumattakin ja olisi mukavaa, jos laittaisitte kommentteihin tiedon (osoitteen) osallistumisesta, jotta voin kerätä vastauksista koosteen myös Unelmien Apuvälinekilpailun linkkilistalle.

Osallistujien ei tarvitse olla ollenkaan vammaisia eikä apuvälineiksi luokiteltujen tuotteiden käyttäjiä. Kritiikin kohteeksi voi hyvin valita vaikka kenkälusikan, imurin, kännykän, juustohöylän tai minkä tahansa härvelin, jota käyttää paljon ja jota tekee mieli kritisoida ja parannella.

Meemi apuvälineen/tuotteen käytettävyydestä
Valitse arkisesta elämästäsi apuväline tai elämää helpottava tuote, jota käytät paljon ja vastaa seuraaviin kysymyksiin:

1. Toimiiko X tehokkaasti sille tarkoitetussa tehtävässä? Jos ei, niin mikä mättää?

2. Onko X riittävän kestävä tarkoitukseensa ja voiko sitä huoltaa tarvittaessa? Jos ei niin miksi?

3. Onko X mielestäsi kaunis, miellyttävä ja muunneltava? Mitä siinä muuttaisit parantaaksesi tuotteen visuaalista ilmettä?

4. Onko X:llä sinulle symbolimerkitystä ja mitä se sinusta viestii ympäristölle?

5. Onko X:llä ympäristövaikutuksia, joihin haluaisit vaikuttaa? Miten?

6. Onko X turvallinen ja kustannustehokas käyttöä ajatellen?

Kiitos vastauksista! Kun otat meemin vastaan, niin ilmoita siitä kommentteihin, jotta löydän vastaukset.

Oma meemivastaukseni: Kuulolaite

1. Digitaalinen kuulolaitteeni tekee minusta henkilökohtaisten kuulokäyräsäätöjen ansiosta lähes normaalikuuloisen suuntakuuloa lukuunottamatta. En koskaan löydä esimerkiksi kännykkää kun en tiedä missä se soi; edessä vai takana. Uimahallia varten kaipaisin vedenkestävää mallia. Miksikö? Siksi, että on todella keljua käydä vesijumpassa tai istua tuttujen kanssa saunassa niin ettei pysty seuraamaan keskustelua.

2. Kuulolaite on aivan liian herkkä pienille kolhuille. Se tarttuu päivittäin vaatteisiin, koruihin ja hiusharjaan ja putoilee, mistä seuraa huollon tarvetta ja pahimmillaan rikkoutuminen (esim. kylpyhuoneen kaakeloidulle lattialle putoamisesta). Huolto pelaa kyllä HUS:ssa erinomaisesti. Pienet korjaukset tehdään saman päivän aikana odottaessa.

3. Kone on aivan hirvittävän näköinen. Beessi kapistus, joka näyttää nimenomaan apuvälineeltä. Kaipaisin muotokieleen lainauksia esim. koruista ja handsfree laitteista, sekä mahdollisuutta muuttaa väriä ja pintamateriaalia tilaisuuden mukaan. Tai juhliin vaikkapa hiuspantamallia, joka kätkisi tekniikan kokonaan. Toivoisin kuulolaitteisiin myös liitäntää MP3 soittimeen, koska molemmat korvani ovat jo varatut kuulolaitteiden vuoksi.

4. Kutsun kojeita korvikseni, koska ilman niitä tunnen itseni melkein kuuroksi. Ympäristölle ne kertovat aivan turhaan vammasta, koska koneiden kanssa liikkuessani pärjään lähes normaalisti erityisen hälyisiä tiloja lukuunottamatta. Osa kuulolaitteet huomaavista ihmisistä alkaa puhua minulle selkokieltä kuin vajaaälyiselle kun pyydän toistamaan lauseita.

Kojeet ovat arjessa aivan yhtä tärkeät kuin raajani tai silmäni. Käytän niitä myös ollessani yksin kotona, koska haluan kuulla ääntä omista liikkeistäni; vaatteiden kahinaa, askeleita, askareista syntyvää kolinaa ja koiran kynsien rapseen lattialla.

5. Kuulolaitteen patterit voisivat olla ladattavia sekä ekologisesta, että taloudellisesta syystä. Kuulon apuvälineet (ovikellohälytin, täristävä palovaroitin ja herätyskello ja television induktiosilmukka) nielevät mielettömästi pattereita muutenkin.

6. Digitaalinen kuulolaite on mielettömän kallis, mutta sellaisen saa ilmaiseksi apuvälineenä, varsinkin jos opiskelee tai on työelämässä. Hinta ei varmastikaan johdu monimutkaisesta teknologiasta vaan apuvälineiden yleisestä kalleudesta ja siitä, että asiakkaat eivät maksa itse niiden kustannuksia.