Vain muutama viikko sitten kuuntelin radiosta - muistaakseni sosiaaliasiamies Lilli Auttia - perusturvarikoksesta. Hän peräänkuulutti useiden vammaisjärjestöjen tavoin sitä, että virkamiesten tulisi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen tahallisesta sosiaali- ja hoivapalveluiden alimitoittamisesta.

Tämänpäivän Iltalehdessä Ylitornion perhesurmaajan naapuri kertoo ymmärtävänsä, miksi 88-vuotias vanhus surmasi vaikeasti kehitysvammaiset tyttärensä, vaimonsa ja itsensä: "Hänen vaimonsa valitteli monta kertaa, että vaikeasti kehitysvammaisten aikuisten tytärten hoitaminen on raskasta, kun ei ole enää voimia nostella heitä. Molemmat tyttäret olivat isokokoisia ja kaatuilivat koko ajan - heitä ei voinut jättää minuutiksikaan yksin, mies kuvailee päätään puistellen.

Ylitorniolaisperheessä arki oli jo pitkän aikaa ollut hyvin raskasta. Vaikka viisikymmentävuotiaat kaksostyttäret olivat viikolla keskustassa hoidossa, viikonloppuisin he siirtyivät taas iäkkäiden vanhempiensa vastuulle. Tilanne paheni entisestään, kun myös perheen vanhan äidin terveys alkoi reistailla ja hän joutui viettämään pitkiä kausia terveyskeskuksessa. Isälle ei silti järjestetty hoitoapua, vaan tämä joutui huolehtimaan tyttäristään usein viikonloppuisin yksin."

Toivottavasti tapaus vihdoin käynnistää vakavan keskustelun siitä, miten ahtaalle omaishoitajat ja vammaiset pitkin Suomea ajetaan. Voidaanko kaksi vaikeasti vammaista sysätä lähes 90-vuotiaiden vanhempien vastuulle kokonaisiksi viikonlopuiksi? Eikö se ole heitteillejättö?

Ylitornion kehitysvammahuollon www-sivuilla, kuten niin monien muidenkin kuntien vastaavilla, lukee kaunista diipadaapaa kehitysvammaohjaajan kotikäynneistä ja perheiden tukemisesta. Ennakkotapausta kaivaten toivon, että surmattujen naisten palvelusuunnitelman tehnyt sosiaalityöntekijä sentään ymmärtää erota, vaikkei perusturvarikoksesta ketään vielä voitaisikaan tuomita.

Lopuksi Iltalehden keskustelupalstalla sammakoita päästeleville "elinkelvottomat-taimet-tulisi-seuloa-ennen-syntymää" neropateille tiedoksi, että ihan samaan heitteillejätön kurimukseen tekin joudutte kun ikää karttuu tarpeeksi. Tervetuloa vain turvaverkon silmästä hyvinvointivaltion takapihalle. Kiitokset Tiinalle hyvänä pidettävän elämän rajoja kuvaavasta linkistä.