Löysin sivuston, jota luulin ensin vitsiksi. The Guide Horse foundation vaikuttaa kuitenkin todelliselta ja se kouluttaa minikokoisia hevosia oppaiksi näkövammaisille ja avustajiksi liikuntavammaisille. Kuvat puhukoot puolestaan.

185776.jpg 

Yhdistyksen mukaan opashevosella on monia etuja koiriin nähden. Hevoset voivat esimerkiksi elää jopa 50 vuotta. Keskimääräinen elinikä on kuitenkin n. 30-40 v. Opaskoira pysyy työkykyisenä vain 8-12 vuotta. Hevosen kouluttaminen on siis taloudellista.

Yhdistyksen mukaan koira mielletään Amerikassa lemmikiksi, eikä opaskoiraa siksi aina haluta julkisiin tiloihin. Hevosta taas pidetään kuulema selvemmin hyötyeläimenä ja se hyväksytään koiraa helpommin työtä tekeväksi avustajaksi. Hmmm.... ?

Koulutetut hevoset ovat käyttäjien mielestä rauhallisia ja ne pärjäävät stressaavissa tilanteissa yhtä hyvin kuin esimerkiksi poliisihevoset. Niillä on hyvä muisti ja ne oppivat nopeasti varomaan vaarallisia paikkoja.

Koulutetut hevoset keskittyvät työhönsä täysillä ja ne etsivät luonnostaan isännälleen turvallisimman kulkureitin. Hevoset jaksavat pitkiäkin työrupeamia ja oppivat kuulema sisäsiisteiksi, vaikka niitä kannattaakin pitää työn ulkopuolella ulkosalla, jotta karva pysyy hyvänä ja tihenee talveksi.

Koulutetut hevoset myös käyttäytyvät yhdistyksen mukaan mallikkaasti työtehtävissä, eivätkä ne ole vapaa-aikanaan erityisen riippuvaisia ihmisen antamasta huomiosta. Poikkeuksia lukuunottamatta, jotka haluavat nukkua isäntänsä kainalossa.

185783.jpg