Sain s-postilla linkin Jussi Mankin hienoon kuvasarjaan eilisestä mielenosoituksesta, Itsenäisyys vammaisille. Poimin sieltä alla näkyvän otoksen, johon kiteytyy mielestäni kaikki oleellinen viime vuosina tapahtuneesta eriarvoistumisesta ja suomalaisten kahtiajakautumisesta.

Kuva on tulkinnallisesti helppo. Sen katkaisee keskeltä lähes tyhjä katu, joka sattumalta vielä kiiltää kuin vaikeammin ylitettävä joki tai virta. Kadun oikeaa laitaa kulkee aristokraattinen joukko turvassa etiketin mukaisissa hatuissa, pitkissä mustissa takeissa ja valkoisissa kaulaliinoissa. Taustalla komeilee sateesta huolimatta raikas näkymä kauneinta ja klassisinta Helsinkiä.

Kuvan alareunassa istuu kuin rauhan symbolina, sateenkaaren väreissä, hiljainen joukko katsomassa kadun toista puolta etenevää kulkuetta. Vaikka periaatteessa vastustan sitä, että vammaiset kuvataan lähes aina takaa ja tunnistamattomana massana, tähän yhteyteen kuvakulma sopii. Vasemman reunan yleisö on kääntynyt häpeilemättä kohti (katsekontakti) ilmiselvää ohimarssia, jossa ainakin eturivin herrat kohdistavat katseensa maahan. Vaikka olosuhteet ovat viheliäiset sateen ja tuulen vuoksi, aistin olemuksesta myös häpeää. Mustat aukothan imevät tunnetusti kaiken antamatta mitään takaisin.

Herkullisena yksityiskohtana vammaisten kadunreunaa kulkee poliisi ikäänkuin suojaamassa herrasväkeä mielenosoittajilta. Ihmisiltä, joiden paidoissa lukee, että "ilman avustajaa olisin alasti". Ihmisiltä, joiden vaarallisin aktivistiteko olisi korkeintaan tasaisen kulkureitin tukkiminen sähkäreillä. Ihmisiltä, joiden takaa-ajo katkeaisi kirkon ensimmäiselle porrastasanteelle.

Moniko oikean laidan kulkija tuli toivottamaan mielenosoittajille hyvää itsenäisyyspäivää tai lupaamaan itsenäisempiä päiviä vielä tällä hallituskaudella? Jussi Mankin kuvasarjan mukaan vain Jukka Paarma, Paula Risikko ja (jos tunnistin oikein) Erkki Pulliainen.

No, ehkä pitää olla tyytyväinen, ettei kovin moni musta kissa ylittänyt katua. Eikö se tuo huonoa onnea?

1114921.jpg

Mikäli sinä haluat valita puolesi, suosittelen vierailua sivuilla: www.itsenäisyysvammaisille.fi