Yoe laittoi oheisen vinkin kehitteillä olevasta sähkäristä.

Espanjalaiset tiedemiehet ovat alkaneet kehitellä uutta "aivoista tietokoneeseen" -käyttöjärjestelmää, joka pystyy kääntämään ihmisen ajatukset suoraan pyörätuolin ymmärtämiksi käskyiksi. Tutkijoiden haaveena on kehittää pieni mobiili käyttöjärjestelmä, joka lukee aivosähkökäyrää (EEG) ja toimii päähän kiinnitettävien elektrodien ohjaamana.

Aivosähkökäyrä prosessoidaan kahdessa pyörätuoliin kiinnitetyssä 800Mhz:n tietokoneessa, jotka lähettävät ohjeita pyörille. Ohjelman uskotaan tottuvan noin viikossa käyttäjän ajattelutapaan ja oppivan tulkitsemaan hyvin yksinkertaisia käskyjä kuten oikealle ja vasemmalle.

Laitetta on tarkoitus kokeilla vammaisten lasten erityiskoulussa. Työ on osa hanketta, jossa selvitetään robotiikan mahdollisuuksia ihmisten liikkumisen tukena. Espanjan hallitus on investoinut hankkeeseen 180 000e.

YouTuben video sähkäristä löytyy täältä.

Näin ensilukemalta tulee mieleen, että olisipa tuo näppärä ratkaisu vaikkapa neliraajahalvaantuneelle. Toisaalta en voi olla leikkisästi kuvittelematta, mitä tapahtuisi, jos pyörätuoli todella pystyisi tulkitsemaan ajatuksia. Sitähän sanotaan, ettei niitä voi täysin kontrolloida.

Jos siis vastaan tulisi oikein vastenmielinen tyyppi, niin ajatuksia lukeva pyörätuoli luultavasti peruuttaisi kipin kapin takavasemmalle. Jos taas vammainen törmäisi kaupungilla suurimpaan idoliinsa, niin pyörätuoli liimaantuisi nolosti tämän kannoille.

Entä jos olisi vaikka karkkilakossa ja alkaisi yhtäkkiä tehdä tolkuttomasti mieli suklaata? Pyörätuoli juuttuisi namihyllyn eteen kuin pikkulapsi. Tai jos olisi mennyt tylsiin juhliin vain kohteliaisuudesta, niin pyörätuoli kurvaisi ovelle aina kun kotiinmeno vilahtaisi mielessä.

Stressaantuneen vammaisen tunnistaisi edestakaisesta viuhahtelusta kaupungilla kun pyörätuoli yrittäisi hoitaa täydellisessä kaaoksessa mieleen pulpahtelevia tehtäviä ja velvollisuuksia. Pahimmillaan pakkomielteisesti ihastuneet vammaiset voisivat jopa hyytyä päiväkausiksi ihastustensa portinpieliin.

369189.jpg