Ensi torstaina 7.11. puhun Tampereella Esteettiset apuvälineet -seminaarissa siitä, miten apuvälineiden muotoilulla ylläpidetään vammaisuuden matalaa statusta.

Lähellä kehoa ja aina mukana kannettavien apuvälineiden pitäisi auttaa minäkuvan luomisessa ja tukea itseilmaisua. Niillä tulisi myös pystyä lähettämään vaatteiden tapaan muille ihmisille vihjeitä tai vaikutelmia sosiaalisesta asemasta, arvoista, mausta, kiinnostuksenkohteista ja persoonallisuudesta.

Valitettavasti lääkinnällisenä kuntoutuksena myönnetyt apuvälineet eivät taivu ilmaisuvoimaisiksi rooliasuiksi. Niistä on tullut pikemminkin tuottamattomuuden ja ulkopuolisuuden univormu, joka kiinnittää kaikki vammaiset ihmiset oletusarvoisesti syrjäytyneiden marginaaliin.

Seminaarissa on vielä tilaa, ilmoittaudu rohkeasti mukaan! Lisätietoja. Tervetuloa!

bat_phones-normal.jpg
Muotoilija Matthias Ries on suunnitellut ikääntyneille lepakonkorvat, Bat phones, jotka auttavat kuulemaan paremmin suoraan edestä tulevia ääniä. Mikki Hiiri -muotoilua tavoittelevat proteesikorvat on ainakin helppo pukea, ne on kiinnitetty hiuspantaan. Bat Phoneja kuvaillaan sympaattisiksi, mutta olen hiukan epäilevällä kannalla sen suhteen, olisiko esim. edesmennyt isoäitini halunnut pukeutua vanhaksi lepakoksi tai istua vanhoilla päivillään muitten mummeleiden kanssa Lepakkoluolassa.