6.-7.10.2017 Narvassa ja Tallinnassa järjestetään kaksipäiväinen saavutettavuuskonferenssi osana Viron EU puheenjohtajuuskautta. Rapsuta rampaa - Tickle the Crippled -performanssi on kutsuttu molemmiksi päiviksi ilahduttamaan ja hämmentämään konferenssivieraita. Kuplalaboratorio on toteutettu #koneensäätiö tuella.

Yksi ihmisoikeustyötä hidastava asia on eläminen kuplissa. Kuvataiteilija Titta Aaltosen kanssa pohdimme ilmiötä aikoinaan ideointitilaisuuden jälkeen, jossa etsittiin puhujia suureen tapahtumaan. Tunnettujen esiintyjien lisäksi lavalle toivottiin "joku vammainen", "joku maahanmuuttaja", "joku syrjäytynyt", "joku köyhä", "joku mielenterveyskuntoutuja" jne. Mutta "kukaan" ei näyttänyt tuntevan ketään "joku ihmistä" - saati osannut nimetä heitä.

Kuplalaboratoriossa on mahdollisuus koskettaa steriilisti ihmistä, joka elää perinnöllisen sairauden kanssa. Ominaisuuden, joka herättää pelkoa varsinkin raskausaikana. Laboratorio on kuin kemianluokan vetokaappi tai sairaalan keskoskaappi, jossa ollaan kosketuksissa vaarallisen aineen tai hauraan ihmisen kanssa - eikä kuitenkaan ihan olla. Varmuuden vuoksi. Tai koska se tuntuu kiusalliselta. Pysytellään pienen turvallisen matkan päässä uudesta ja tuntemattomasta.

jenni-juulia_2-1500x1000.jpg
Kuva: Maija Koivisto

P.S. Jos haluat auttaa ja osaat kääntää oheisen teoksesta kertovan tekstin (n. 120 sanaa) saksaksi tai venäjäksi, ota pian yhteyttä!