Vammaispiireissä törmää usein merenneitosymbolehin. Niitä näkyy niin pyörätuolien koristeina kuin esimerkiksi ulkomaisten invataksiyhtiöiden logoissa. Merenneidolla viitataan tietysti korrektin epäsuorasti liikuntakyvyttömyyteen ja erityisesti jalkojen toimimattomuuteen. Halvaantuneilla jaloilla tai kalanpyrstöllä kun on paha räpiköidä kuivalla maalla.

Ymmärrän hyvin, että merenneito voi olla vammaiselle nuorelle tytölle mielenkiintoinen peili, jos Peppi Pitkätossun tai Vihervaaran Annan tempauksiin on hankala samastua. Aikuisena vammaisena naisena en kuitenkaan haluaisi tulla verratuksi merenneitoon, vaikka istuisinkin pyörätuolissa. Vaikka merenneitoon liittyy kauneus ja sadunomaisuus, niin hahmo on myös mitä mainioin esimerkki avuttomasta ja ylikiltistä tytöstä, joka ei kykene saavuttamaan omia päämääriään vaan uhraa itsetuhoisesti koko elämänsä miehen vuoksi.

Merenneidot ovat kuvissa aina enkelimäisen kauniita, mikä saattaa houkutella symbolin käyttöön. Mutta vyötäisiltä alkava kalanpyrstö sulkee ja peittää merenneitojen alaruumiin niin, ettei seksuaalinen kanssakäyminen niiden kanssa vaikuta mahdolliselta. Ongelmaan viitataan kansainvälisillä nettisivuilla ilmaisulla "the Mermaid Problem". Japanilaisessa Futurama -elokuvassa merenneitoon törmännyt mies jopa harmittelee, ettei merenneitoja ole luotu toisinpäin. Kalan ylä- ja naisen alaruumiilla.

Kun vammaisten naisten arvo parisuhdemarkkinoilla mielletään muutenkin heikoksi, niin väitän, että itsensä kutsuminen merenneidoksi tuskin houkuttelee alfauroksia paikalle. Myös sana "neito" viittaa voimakkaasti neitseellisyyteen, vaikka merenneidot esiintyvätkin kuvissa usein rinnat paljaina tai simpukankuoribikineissä.

Merenneito symboloi myös naista, joka ei koskaan pääse naimisiin. Hän on valmis kärsimään prinssin vuoksi suuria tuskia, luopumaan kodistaan ja perheestään, ja ottamaan riskin, että päätyy silti vaahdoksi mereen. Hän suostuu siihen, että noita vaihtaa pyrstön jalkoihin, joilla liikkuminen sattuu kuin veitsenisku ja hän antaa kaiken huipuksi enkelimäisen äänensä maksuksi operaatiosta. Ketään loukkaamatta haluan kysyä, kannattaako vammaisten naisten todellakaan samastua tai antaa verrata itseään tällaiseen satuhahmoon?

355223.jpg
Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää. Eviankin on takaperin luettuna Naive.