N.N. vinkkasi Saksassa järjestettävästä kansainvälisestä mallikilpailusta Beauties in Motion, ja kysyi mielipidettäni aiheesta. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että mallin urasta haaveilevat vammaiset naiset voivat kilpailun avulla toteuttaa unelmiaan.

Tarkemmin ajatellen mallin työ sopii vammaiselle kuin nenä päähän. Köyhyys ainakin jatkuu. Vuoden 1996 jälkeen kruunatuista Miss Suomista seitsemän elää köyhyysrajan alapuolella. Tosin osalla heistä on varsin hyvätuloiset puolisot. Järjestely, joka sopisi useimmille rämpylöille.

Mallien elämä ei myöskään ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Lehtikuvien ja arjen välillä on yleensä syvä juopa. Päättäjillä tuntuu olevan yhtä vahva harhakuvitelma siitä, että yhteiskunta huolehtii vammaisista jäsenistään, kuin mitä suurella yleisöllä on kauneuskuningattarien glamourelämästä. Oikeasti molemmat ainakin odottavat koko ajan. Kuljetuspalvelua, avustajaa, vessaan pääsyä, työtarjousta, lavalle nousua, kuvausvuoroa ja meikkiin menoa. Molemmilla on myös usein liikkumisvaikeuksia. Vammaisilla kropan asettamien rajoitusten takia, malleilla korkokenkien, vaivaisenluiden ja ahtaiden liikkumista estävien vaatteiden vuoksi. Kaiken huipuksi molempien on tolkuttoman vaikeaa saada töitä.

364817.jpg

Kaunista naista ja vammaista tuijotetaan kadulla. Molempien älykkyyttäkin on lupa epäillä ja heihin voi suhtautua hymistellen. Vammaisten ja mallien kuvitellaan myös seurustelevan ja bailaavan pääosin keskenään. Heitä yritetään usein vedättää duuni-, tai palveluviidakossa, ja heidän todennäköisyytensä joutua hyväksikäytetyksi on keskimääräistä suurempi.

Sekä vammaisilla, että malleilla on usein varsin yksipuolinen ruokavalio. Malleilla kaalisoppa-karppi-valkoviini-diettien takia, vammaisilla siksi, että kauppapalveluun on valittu vain 300 tilattavaa tuotetta, josta osa on pesuaineita. Molemmat viettävät tai joutuvat viettämään myös tavallista enemmän aikaa omaa vartaloaan pähkäillen.

Kaikesta edellisestä johtuen, mallin ura sopii minusta mitä mainioimmin vammaiselle! Eli kipin kapin kaikki osallistumaan Beauties in motion -kilpailuun. Vammaisilla on jopa yksi etu nuoriin malliksi havitteleviin tyttöihin verrattuna. He eivät ainakaan elätä turhia toiveita siitä, että elämä kisassa pärjäämisen myötä radikaalisti muuttuu.