Peteläinen esitti edellisen postauksen kommenteissa, että asiakkaan jättöaika saa heittää 20 minuuttia muilla kuin invataksin käyttäjillä. 20 minuutin heitto koskee kuitenkin vain tilanteita, joissa ei ole ehdotonta perillesaapumisaikaa. Kuljetuspalvelusäännöissä sanotaan:<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  • Toivomanne perilläoloaika on ehdoton, josta kuljetus ei saa myöhästyä. Perillesaapumisaika voidaan sopia 20 minuuttia aikaisemmaksi toivomastanne ajankohdasta. Invataksiasiakkaiden kohdalla perillesaapumisaika voidaan sopia 10 minuuttia aikaisemmaksi.
  • Toteutunut perillesaapumisaika voi olla enintään 10 minuuttia etuajassa toivotusta saapumisajasta. (Teksti ei rajaa sääntöä koskemaan vain invataksiasiakkaita, kirjoittajan huom.)

Pähkäilin helmikuussa noiden sääntöjen suhdetta toisiinsa ja kysyin lopulta asiaa kirjallisesti kuljetuspalveluiden asiakaspaneelin sihteeriltä seuraavalla esimerkillä:

 

"Jos ilmoitan, että minun on oltava perillä ehdottomasti klo 12, niin minulle saa tarjota kyytiä, joka on ohjelman mukaan perillä 11.40, eikö niin?

 

Toinen sääntö kuitenkin sotkee asian. Eli kun olin toivonut, että minun on oltava perillä viimeistään klo 12, niin minut saa toisen säännön mukaan jättää paikalle vasta 11.50. Jos auto kuitenkin pysyy annetussa aikataulussa ja on perillä ohjelman ehdottamaan aikaan 12.40, niin mitä tuo 10 min sitten tehdään? Istutaan kuljettajan kanssa autossa?"

 

Tässä saamani vastaus: "Olet ymmärtänyt aivan oikein. Jos toteutunut kuljetus on yli 10 minuuttia etuajassa, niin sitten istutaan kuljettajan kanssa autossa. Nämä ohjeet ovat todella konstikkaat, mutta ne on nyt tehty sen mukaan, mitä palvelunkuvausasiakirjassa sanotaan. Asiat on kuitenkin pakko laittaa ohjeisiin, sillä muuten tulee taas epäselvyyttä siitä, ettei olla sanottu kaikkea."

Eli vielä kerran: Invataksiasiakkaille voidaan tarjota kyytiä, joka on ohjelman mukaan perillä 10 minuuttia liian aikaisin silloin kun asiakas on ilmoittanut ehdottoman perilläoloajan. Kaikille muille vastaavassa tilanteessa tarjottu aika saa heittää 20 minuuttia. Toteutunut perillesaapumisaika koskee kuitenkin KAIKKIA ehdottoman saapumisajan ilmoittaneita asiakkaita. Kenenkään ei siis tarvitse nousta autosta kuin vasta 10 minuuttia ennen ehdotonta perilläoloaikaa!

Käyttäkää siis ihmiset oikeuttanne, älkääkä turhaan palelko hankalakulkuisten rakennusten ulkopuolella odottamassa saattajianne tai ovien avautumista! Sosiaalivirasto kiinnittää varmasti paremmin huomiota nykyiseen liian aikaisin viemiseen, kun laskujen loppuun ilmestyy 15-40 minuutin odotusaikoja.