Radio Vegan syyskuun dokumentti kertoo vammaisten ihmisten oikeudesta vanhemmuuteen.


Radiot auki sunnuntaina 25.9. klo 9:00. Ohjelman voi kuunnella jälkikäteen myös
Areenalta.

Jukka ja Tiina Kumpuvuori kertovat ohjelmassa omasta taistelustaan asenteita ja byrokratiaa vastaan. Jos kuvittelit, että Suomessa perheoikeudet kuuluvat kaikille - olet väärässä.

Suomessa vammaisen ihmisen on tehtävä lapsensa itse. Vammaisilla ihmisillä ei ole oikeutta adoptioon. Adoption eväämiseen esimerkiksi Venäjältä riittää itseasiassa jo diabetes. Monet vammaiset parit kertovat, että heille kelpaisi myös vammainen lapsi, toisin kuin monille vammattomille adoptiovanhemmille. Tästä huolimatta tie tyssää järjestelmällisesti adoptioneuvontaan - terveydellisin perustein.

Vammaiset eivät samasta syystä pääse myöskään sijaisvanhemmiksi. Kuvitellaan, että vammaisuus altistaisi lapsen kaltoinkohtelulle. Vanhempien vammaisuuden positiivisista vaikutuksista ei puhu kukaan.

Mikäli omaa lasta ei syystä tai toisesta kuulu - vammaisilta voidaan myös yrittää evätä oikeus lapsettomuushoitoihin sosiaalisiin syihin vetoamalla, vaikka todellisuudessa kyseinen lainkohta rajaa hoitojen ulkopuolelle vakavasti päihdeongelmaiset ihmiset. Onneksi meillä on Kumpuvuorien kaltaisia esitaistelijoita, joilta saa nykyään myös lakiasianpalveluita. Kiitos Jukka ja Tiina, että tulitte asian kanssa kaapista!