Karudetail.jpg

Perjantaina 4.9.2015 Vammaisuus ja globaali oikeudenmukaisuus -seminaarin ohessa nähdään Merry-Go-Round-karuselliteos nimeltä "Welcome to the Global Tour of Disability Rights!". Päivä on kaikille avoin.

Taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen tekee kantaaottavaa vammaistaidetta. Hänen luomansa kullanvärisen teoksen istuimina toimivat pyörätuolit, jotka on yhdistetty kauniiksi karuselliksi. Teokseen voi tulla istumaan ja kuvauttamaan itsensä ja kaverinsa videolle tai valokuvaan.

Karusellin tarkoitus on tuoda vammaisuutta ja apuvälineitä esiin positiivisessa ja helpommin lähestyttävässä muodossa.

— Vammattomat pelkäävät istuinta, jonka käyttö on toisille vapauttavaa. Karusellit kehittyivät turnajaispelien harjoitteluun keksitystä laitteesta, jolla valmistauduttiin äärimmäistä taitoa ja ketteryyttä vaativaan lajiin. "Carosella" tarkoitti pikku sotaa. Meidän ihmisoikeustaistelumme on käynnissä ympäri maailmaa, Wallinheimo-Heimonen sanoo.

Suurin osa maailman vammaisista asuu kehitysmaissa ja globalisoituvassa maailmassa. Vammaisuus ja globaali oikeudenmukaisuus -seminaarissa perjantaina 4.9. tarkastellaan oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien maailmanlaajuista toteutumisesta vammaisten ihmisten elämässä. Puhujina kuullaan useita vammaistutkijoita ja asiantuntijoita, kuten Tom Shakespeare, Matti Häyry ja Simo Vehmas. Seminaari on avoin kaikille.

Welcome to the Global Tour of Disability Rights! -karuselli on esillä seminaarin ohessa perjantaina 4.9. kello 9—16.30 Metsätalolla (Unioninkatu 40, Helsinki). Vierailijoilla on mahdollisuus kuvauttaa itsestään tai ystävistään valokuva tai videoklippi karusellin kyydissä. Sähköpostiosoitteen jättäjille toimitetaan klipit ja kuvat muistoksi seminaarista viikon kuluessa. Kuvaajan tunnistaa siitä, että hän on pukeutunut kultaan.

Karuselliteos on toteutettu Taiteen edistämiskeskuksen tuella.

Katso video teoksen tekemisestä

Vammaisuus ja globaali oikeudenmukaisuus -seminaarin ohjelma

Lisätietoja:

taiteilija Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, [email protected], puh. 050 345 6934

(seminaarista) professori Simo Vehmas, [email protected], puh. 050 416 0481

MerryGoRound.jpg