Piipahdin viime perjantaina katsomassa, miten Otsolan kansalaisopiston hanke, somaesteettinen käsityö liikuntavammaisille etenee. Olin käynyt syksyllä tutoroimassa ohjaajia ja pääsin nyt seuraamaan työpajaa, jossa aloitettiin puisten pelimerkkien valmistus.

Puusta peliksi -työpajassa sovelletaan yhdysvaltalaisen esteetikon Richard Shustermanin somaesteettistä ajattelua. Käsityön, joogan ja tanssin tuntiopettajat toteuttavat yhdessä Porin Validia-talon kanssa moniaistisen kokonaisuuden, jossa yhdistellään musiikkia, rentoutusta, luonnonmateriaalien tuoksuja, liikettä ja kehollista tiedonhankintaa. Lopputuloksena on yhteisöllinen peli, joka toimii myös sisustuselementtinä.

Kuvasin perjantain työpajasta muistoksi oheisen videon, jossa vastoin periaatteitani (vastustan yleensä vammaisten kuvaamista torsoina tai tunnistamattomina) keskityn tietoisesti vain osallistujien käsiin. Siksi, että Shustermanin mukaan käsillä tekeminen on jo prosessina psyykkistä ja fyysistä mielihyvää tuottava somaesteettinen kokemus.

somaest.jpg