Joulukuussa 2006 YK:ssa saatiin valmiiksi vammaisten ihmisoikeussopimus. Jotta se astuisi voimaan, ainakin kahden (korjaus: 20) maan pitäisi ratifioida se. Toisin kuin "kaikkihan-on-meillä-hyvin" -ajatteluun tuudittautuneet kuvittelevat, Suomessa ratifiointi edellyttää ainakin tasa-arvolain uusimista.

Ilahduin tajutessani, että sopimuksen kahdeksas eli tietoisuuden lisäämiseen keskittyvä artikla puuttuu syrjinnän todellisiin syihin. Juuriin, joista kaikki lähtee eli stereotyypioihin, ennakkoluuloihin ja haitallisiin toimintatapoihin.

Mutta tarkoittaako kahdeksannen artiklan tarkka noudattaminen, että esimerkiksi parjaamani merenneito-symboli voidaan käytännössä kieltää sillä perusteella, että se vahvistaa vammaisiin naisiin liitettyjä stereotypioita kuten naimattomuutta, ylikiltteyttä ja epä-seksuaalisuutta?

Jos näin on niin ehdotan, että myös valkoinen, yleensä sinisellä pohjalla esiintyvä litteä, puolipallon päällä istuva kasvoton, persoonaton, hiukseton, ranteesta amputoitu, ei-kukaan, unisex, pallopää tikku-ukko julistetaan myös pannaan.

Merkinhän tulkitaan tarkoittavan vammaisia. Vaikka se antaa suurelle yleisölle erittäin stereotyyppisen ja ennakkoluuloja vahvistavan käsityksen vammaisuudesta, koska eivät kaikki vammaiset suinkaan liiku pyörätuolilla. Eikö esteettömälle sisäänkäynnille ja parkkipaikalle pitäisi kehittää selkeä, tiedollisesti saavutettava ja kansainvälinen symboli, joka ei leimaa eikä rajaa käyttäjiä?

Kuka kehittäisi käyttäjän sijasta varsinaista tilaa kuvailevan merkin, joka kertoo paikan, väylän tai vessan olevan kynnyksetön, portaaton ja riittävän väljä niin lastenvaunuille, rollaattoreille kuin pyörätuoleillekin?

371383.jpg

Ankarasti kiellettäviä merkkejä! Vammaiset eivät toimi bensalla eikä heitä sovi myöskään valella sillä. Keskimmäinen merkki on mittakaavansa vuoksi syrjivä. Taiteessa kuvattavan koko kertoo usein kohteen arvostuksesta. Merkissä vammainen on pikkulastakin pienempi ja selin muuhun perheeseen. Kolmas tunnus vihjaa vammaisten sekaantuvan avustajakoiriinsa. Iso ruksi heti kaikkien näiden päälle! 

< P>Article 8 - Awareness-raising

1. States Parties undertake to adopt immediate, effective and appropriate measures:

a. To raise awareness throughout society, including at the family level, regarding persons with disabilities, and to foster respect for the rights and dignity of persons with disabilities;

b. To combat stereotypes, prejudices and harmful practices relating to persons with disabilities, including those based on sex and age, in all areas of life;

c. To promote awareness of the capabilities and contributions of persons with disabilities.

P.S. Ehdotan, että merenneito -symboli varataan niille kolmelle koko maailmassa hengissä selvinneelle ihmiselle kuten Milagros Cerronille, jotka ovat BBC:n uutisten mukaan todella syntyneet jalat yhteenkasvaneina.