Discovery Chanellin sivuilla on koskettavanhurja puffi dokumentista, joka kertoo suuren kasvaimen peittämästä miehestä. Ohjelmasta kerrotaan ennakkoon seuraavaa:

1198587.jpg

51-vuotias Lissabonilainen Jose Mestre on viimeisen 35 vuoden ajan kärsinyt kasvaimesta, joka on vähitellen muovannut hänen kasvoistaan tunnistamattomat. Kasvain on rakenteeltaan laajentunutta verisuonistoa.

Josella oli syntyessään ylähuulessa punainen syntymämerkki. Murrosiässä kasvot alkoivat laajentua niin, ettei huulia, nenää ja silmiä tahtonut enää erottaa. Nyt kasvain on 33cm ja painaa n. 3kg.

Dokumentti The Man with No Face on henkilökuva Josesta, ihmisestä kasvainnaamion takana. Ohjelmassa mm. kysytään, millaista on elää näkyvän vamman kanssa, joka saa ohikulkijat tuijottamaan, pilkkaamaan ja jopa näpsimään valokuvia.

Josella on ympärillään rakastava perhe, minkä vuoksi tuntuu uskomattomalta, ettei hänen kasvaintaan ole hoidettu vaan sen on annettu kasvaa näin suureksi. Jose on saanut sairautensa aikana useita vääriä diagnooseja, kärsinyt taloudellisista vaikeuksista ja ollut vakaumuksensa vuoksi myös itse haluton kokeilemaan erilaisia hoitomuotoja.

Ohjelmassa seurataan Josen matkaa etsimään hoitoa, joka on hänen viimeinen mahdollisuutensa pelastautua tukehtumiselta kasvaimeen. Britanniassa hän pääsee viimein asiantuntijoiden arvioitavaksi ja saa asiallista tietoa sairaudestaan. Testien, konsultaatioiden ja potilastovereiden tapaamisen lisäksi Jose kiertelee matkan aikana turistina Lontoossa veljensä ja perheensä kanssa. Samalla hän pohtii elämänsä suurinta ratkaisua.

Josen unelma on elää pitkä ja normaali elämä. Päättääkö hän luopua vakaumuksestaan ja kokeilla leikkausta, jossa kasvain ehkä pystytään poistamaan? Vai päättääkö hän jatkaa kasvotonta elämäänsä?

Josen kaltaisille on onneksi saatavilla apua ja erityisesti vertaistukea:
Changing Faces
iFace

Sitten on kuitenkin vielä ihmisiä, jotka muokkaavat vapaaehtoisesti (tai kanssaihmisten painostuksesta, mistäs sen tietää) vartaloaan esim. alla näkyvin lävistyksin ja arpitatuoinnein. Auts!

1198680.jpg