Norjalainen taiteilija ja teatteriohjaaja Morten Traavik on organisoinut missikilpailun, jollaista ei ole ikinä ennen nähty. Sen osallistujat ovat Angolan maamiinojen uhreja – naisia, jotka ovat menettäneet jalkansa sisällissodassa maastoon jääneiden räjähteiden seurauksena. Kilpailu pidetään kansainvälisenä miinatietoisuuden päivänä 4.4.2008 ja voittajaa voi äänestää myös netin välityksellä. Kilpailun palkintona on - tietenkin - jalkaproteesi!

1318721.jpg
Miss Huila. Photo: Morten Traavik

Kilpailun www-sivuilta löytyy projektin manifesti, jonka teeseihin on helppo yhtyä:

* Female pride and empowerment.
* Disabled pride and empowerment.
* Global and local landmine awareness and information.
* Challenge inferiority and/or guilt complexes that hinder creativity - historical, cultural, social, personal, African, European.
* Question established concepts of physical perfection.
* Challenge old and ingrown concepts of cultural cooperation.
* Celebrate true beauty.
* Replace the passive term 'Victim' with the active term 'Survivor'.
*And have a good time for all involved while doing so!

Kilpailua voi tukea mm. ostamalla Miss Landmine T-paidan. Kisaan kohdistuneesta kritiikistä (lienevät vain kateellisia kun eivät ole itse keksineet mitään näin hienoa) voi lukea mm. Imagesta ja Ilta-Sanomista: "Eksploitaation näkeminen kuvissa taas kertoo kapeakatseisuudesta ja jo 60-luvulle jääneestä ajatuskulusta. Miten niin rikas valkoinen mies ei voi toimia yhteistyössä köyhän mustan naisen kanssa ilman ajatusta riistosta?" (Niina Rapo, Image)