Videomuistiinpanoni Laakson sairaalan apuvälineyksikön esteellisyydestä herätti keskustelua. Sain monta yhteydenottoa, joista välittyi halu parantaa tilannetta. Perjantaina Helsingin kaupungin verkkosivuille lisättiin kuvaus esteettömästä reitistä nelosrakennuksen pääsisäänkäynnin kautta. Lämmin kiitos siitä!

Apuvälineen käyttöönotto on erityinen hetki. Sen tulisi tuntua samalta kuin vaikka uuden puhelimen, kahvinkeittimen tai auton osto. Innostaa tutkimaan ominaisuuksia ja käyttötapoja, tuottaa iloa, mielihyvää ja helpotusta - pientä ylpeyttäkin. Siksi ei ole samantekevää, millaisissa tiloissa apuvälineyksikkö toimii. Hankalasti löydettävää, syrjäistä ja kolhiintunutta kellaritilaa on vaikea mieltää esteitä poistavien keksintöjen keitaaksi.

2006 olin järjestämässä Unelmien apuväline -kilpailua. Puhuimme apuvälinetekniikan opiskelijoille siitä, että suunnittelun lähtökohdaksi ei riitä toimintarajoitteen kompensoiminen. Supersankareiden erityiskykyjä antavat, käyttäjän persoonaa ja maailmankatsomusta tukevat apuvälineet ovat osa ihmisoikeustyötä. Kiinnostusta ja keskustelua herättävä apuväline on kuin katseita kääntävä asuste, joka nostaa vammaisuuden matalaa statusta, helpottaa kontaktin ottoa ja vähentää syrjintää.

10 vuoden aikana apuvälinetekniikka on kehittynyt rakettivauhtia. Maailmalla on syntynyt Sophie Oliveira de Barratan kaltaisia apuvälineiden haute couture liikkeitä. Otsahiirellä ohjattavia ympäristönhallintalaitteita ja esineitä tunnistavia sovelluksia himoitaan toimintakyvystä riippumatta. Kaikki tieto ja tekniikka, jolla jokainen meistä voisi osallistua haluamiinsa toimintoihin ja harrastuksiin on olemassa, mutta ei kaikkien saatavilla. Jos jo WC-pöntön korokkeen hakeminen on masentavaa ja työlästä, kehtaako rollaattorin väriä ottaa edes puheeksi?

Ronja Oja, jonka kanssa tein viime vuonna lyhytelokuvan "Illusionist´s visions", vloggasi pari päivää sitten omista apuvälineistään. Suosittelen katsomaan. Helsingissä sijaitsee myös Toimiva koti, jossa pääsee tutustumaan arkea helpottaviin ratkaisuihin.

snack-inclusion-quote.jpg