Koska olen haukkunut Espoon asuntomessujen invakohteet, niin googlasin minkä näköistä esteetöntä asumista netistä löytyy. Seuraavien kuvien sisustustyyli ei kaikilta osin ole oman makuni mukainen, mutta laitan kuvat tänne esimerkeiksi "ei-laitosmaisesta" invavarustelusta.

132216.jpg

Kuvan ammekaappi on suunniteltu liikuntaesteisille ja ikääntyneille. Ihan oikeasti, vaikeasti vammaisetkin tykkäävät kylpeä ammeessa! Sen laidat ovat matalat ja jokapuolella on kaiteita, mutta ne eivät pistä silmään. Vaalean roosan ammeen saa kukallisella verholla piiloon, sen reunoilla on reippaasti laskutilaa purnukoille, kynttilöille tai viinilasille ja myös lavuaarin eteen pääsee tarvittaessa pyörätuolilla. Peilikin on kallistettu istuvaa ihmistä ajatellen ja sen ympäriltä löytyy tarvittavaa valoa, persoonallisesti lyhtyvalaisimilla. (Livable Homes)

132217.jpg

Tässä keittiössä on otettu huomioon sekä pyörätuolilla liikkuvat, että ihmiset, jotka tarvitsevat istuinta ruuanlaiton ajaksi. Suomessa näyttää olevan tapana jättää pyörätuolikeittiöissä vesipisteiden ja liesien alle pelkkiä aukkoja näppärien taiteovien sijaan. Ovien taakse saisi kuitenkin kaikkea pientä (kuten vaahtosammuttimen ja rikkalapion) piiloon. Ovet kätkevät näppärästi myös putket heti ruuanvalmistuksen tai tiskin jälkeen. (GE Appliances)

132227.jpg

Tässä kylpyhuoneessa on erilliset lavuaarit sekä pyörätuolinkäyttäjälle, että seisovalle. Vaikka putket näkyvätkin aukosta niin kauniit hanat sekä puun ja marmorin yhdistelmä tekevät kokonaisuudesta kuitenkin tyylikkään. Suuri peili avartaa tilaa. (Heartland Homes)

132234.jpg

Esteettömän talon sisäänkäynti on toteutettu ilman ainuttakaan porrasta. Istutuksia on runsaasti ja loiva sisäänkäyntiluiska maastoutuu varsin hyvin pihaan. (Heartland Homes)

132244.jpg

Kodinhoitohuone (vammaisetkin tarvitsevat sellaista, varsinkin perheelliset!), jossa pesukone ja kuivausrumpu ovat järkevällä korkeudella. Märkää ja painavaa pyykkiä varten huoneessa on näppärä "ostoskärry". Vain silitettyjen vaatteiden tanko on kummallisella korkeudella ellei se sitten liiku jotenkin ylös, alas ja mieluiten sivulle. (GE Appliances)

Esteettömästä sisustamisesta kiinnostuneille löytyy palkittuja englanninkielisiä sisustuskirjoja kuten Beautiful Universal Design, Beautiful Barrier-Free ja Design Details for Health. Kaikkien edellä mainittujen teosten takana on muotoilija Cynthia A. Leibrock, jolla on palava halu parantaa ikääntyvien ja vammaisten elämänlaatua esteettömällä ja esteettisellä suunnittelulla. Suosittelen kirjoja ehdottomasti Espoon asuntomessujen invakämppien sisustuksesta vastaaville.

Lopuksi vielä linkki esteettömään luksuskotiin. (Ainahan saa haaveilla!) Sen kylpyhuoneesta löytyy Tassun kommenteissa visioima muurattu istuin ja kimppasuihku sekä vammaiselle, että vammattomalle puolisolle.