Olen täällä paasannut siitä, että kuulolaitteet ovat handsfreehen verrattuna kömpelöitä keskiaikaisia beigejä muovihirvityksiä. Katseltuani läpi Wangaratta Audiologyn kavalkaadin kuulolaitteiden kehityksestä syön kiltisti ainakin osan sanoistani. Jotain kehitystä kuulotorvesta nykypäivään on sentään tapahtunut.

1200474.jpg
40 tuumaa pitkä Conversation tube

1200483.jpg
Ranskalainen Clarvox Ear Trumpet ja Lontoolainen kuulotorvi

Osa vanhoista tupakka-askia muistuttavista taskumallisista vahvistimista on kuitenkin materiaaleiltaan, muotoilultaan ja kuvioiltaan edelleen hurjan tyylikkäitä. Voisin koska tahansa antaa alla näkyvän Micronithin tai Zenithin roikkua näkösällä vyöllä tai taskureunassa. Johto olisi varmasti epäkäytännöllinen, mutta mitäpä sitä ei kestäisi ollakseen korea?

1200511.jpg

Korumainen kuulolaite ei myöskään ole kuvasarjan perusteella mikään uusi keksintö. Beltonen malli on selvästi kultasepän suunnittelema ja valmistama. Miksi siis ollaan taannuttu kuvittelemaan, että apuvälineteknikon upottama strassi patterikotelon muovissa hoitaa saman asian?

1200514.jpg

Ai niin... tietysti siksi, että vammaisen asemaan kuuluu näyttää köyhältä ja kurjalta ja pitää timantit visusti piilossa. Mitä siitäkin tulisi, jos rämpylöillä killuisi korvissa enemmän kiviä kuin terveillä ja menestyvillä? Eihän apuvälineen sovi nostaa ihmisen statusta tai sekoittua vallan symboleihin... Pitämällä apuvälineet muotoilun keinoin matalan statuksen tavaroina huolehditaan tehokkaasti siitä, etteivät valuvikaiset vahingossa pääse sekoittumaan valtaväestöön. :-)