Yhä Norjan inspiroimana ja pieni kun olen, niin googlasin mikrotrendejä. Niiden kun uskotaan vaikuttavan tulevaisuuden kaupankäyntiin ja ennustavan jopa kansanliikkeiden syntyä.

(Täysin off-topic-mini-aasinsiltana jumituin tänään lumoutuneena katsomaan, miten chihuahua ylitti emäntänsä kanssa kadun. Se joutui oikeasti - kuvitelkaa - hyppäämään!!! ratikkakiskojen yli …kipikipikipihypkipikipikipihypkipikipikipi… Sen rinnalla kyynersauvoilla köpöttely tuntuu helpolta nakilta)

Mutta asiaan. Mark Pennin Microtrends kirjaa kommentoivilta sivuilta välittyi kuva, että useimmat pinnanalusvirtaukset liittyvät sinkkuelämään, itsenäisyyteen, lapsettomuuteen, hedonismiin ja mahdollisuuksiin keskittyä itselle tärkeisiin asioihin.

Vaikka kieltäydyn jyrkästi uskomasta siihen, että vammaisuudesta ikinä tulisi muodikasta, oli hassua huomata, että monet Pennin listaamista minimuodeista ovat karua todellisuutta iäkkäille ja toimintarajoitteisille ihmisille.

Pariskunta, joka asuu toisistaan erillään, omissa asunnoissaan.

Olemassaoleva ikääntyvien suomalaisten usein vastentahtoinen elämänmuoto, jossa kunta sijoittaa huonokuntoisemman puolison hoitolaitokseen tai palvelutaloon, mutta ei pysty järjestämään molemmille osapuolille yhteistä perheasuntoa riittävien palveluiden piiristä.

Tai tilanne, jossa kahden vaikeavammaisen ei kannata taloudellisista syistä ja elatusvelvollisuuden vuoksi mennä naimisiin ja muuttaa saman katon alle.

1542069.jpg

Thinners – ikilaihduttajat, jotka kuvittelevat, että krooninen nälkiintyminen pidentää elinikää.

Toteutuu ateriapalvelun asiakkailla ja niillä, jotka eivät saa itse lusikkaa suuhun tai joilla ei ole varaa uusiin hampaisiin. "Terveystieteiden tohtori Helena Soini havaitsi joulukuussa valmistuneessa väitöstutkimuksessaan, että noin puolella kotisairaanhoidon iäkkäistä potilaista oli virheravitsemusriski. Soini korostaa, että vanhuksille ei riitä ruokailu kerran päivässä. Ruoan tulisi olla energiatiheää, jolloin sitä ei tarvita niin paljon." (Nutricia Clinical Oy:n tiedotuslehti Maaliskuu 2005)

DIY – doctors, omatoimilääkärit, jotka tekevät diagnoosinsa googlaamalla

Ehdottomasti vammaisten juttu. Eihän terkkarissa kyetä paneutumaan kroonisesti monivaivaisiin ihmisiin, harvinaisiin oireyhtymiin tai kommunikointiapuvälineitä käyttäviin. Tuskin ehditään edes auttaa riisuutumisessa. Eikä meikäläisillä useinkaan ole työterveyshuoltoa.

Vaikeavammaisten vaivoja vähätellään järjestökentällä liikkuvien kuulopuheiden mukaan joskus jopa niin pitkään, että ihminen kuolee viimehetken diagnoosin saatuaan käsiin.

Autot muuttuvat entistä pienemmiksi

Ehkä kaikki ihmiset alkavat liikkua sähkäreillä tai sitten puettavista autoista tulee ihan oikeasti hitti.

Kotona työskentely

Nykyisillä kuljetuspalveluilla pakko. Ei kenelläkään ole aikaa odotella jatkuvasti pitkän reitin päähän osunutta kuljetustaan. Kuusi vuotta suunniteltu - toteutumattomaksi jäänyt vaatimuksemme saada matkapalvelukeskusten yhteyteen saattajapalvelu - rajoittaa tehokkaasti läppäreiden, kansioiden ym. työvälineiden roudaamista.

Netin kautta tavanneet parit

Öööö… älkää mua kattoko :-) Mutta oikeasti, hyvin loogista kun ensivaikutelma ei perustu ulkonäköön eikä viestintää vaivaa kiltteysrasismi.

1542082.jpg