Maria Vihla / Länsi-Savo 25.1.2007

Mikkelin kaupungin luottamusjohto on saanut tarpeekseen Etelä-Savon Matkapalvelukeskuksen ongelmista. Matkapalvelukeskuksen sopimus halutaan purkaa.

Ongelmat ovat jatkuneet koko toiminnan ajan. Mikkelin kaupungin luottamusjohto on saanut tarpeekseen Etelä-Savon matkapalvelukeskuksen ongelmista. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä (sd.) vaatii kaupungin johdolle osoittamassaan kirjeessä sopimuksen purkamista mahdollisimman pikaisesti.

Seppälän mukaan operaattori TDC Song Oy ei ole pystynyt täyttämään sopimukseen kirjattuja velvoitteita. Seppälän listaaman asiakaspalautteen mukaan tilatut autot ovat tulleet väärään aikaan tai eivät ole tulleet ollenkaan, niitä on tullut väärään osoitteeseen, matkat ovat kestäneet kauemmin kuin on sovittu ja palvelu puhelinkeskuksessa on ollut epäystävällistä.

- Kaupungin on nyt alettava selvittää, miten sopimuksesta päästään eroon. Tällä lailla ei voida enää jatkaa, Seppälä korostaa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja kritisoi lääninhallitusta siitä, että operaattorin kilpailuttamisen jälkeen vastuu on jäänyt kokonaan kunnille.

- Yksittäiset virkamiehet ovat joutuneet kohtuuttoman työpaineen alle. Olen jo huolissani heidän terveydestään. Suurimmat hankaluudet ovat koituneet kuljetuspalvelun käyttäjille. Seppälän mukaan kaikki osapuolet ovat joutuneet kärsimään. Hänen mielestään ongelma on nimenomaan operaattorin toiminta. Operaattorin valinnassa epäonnistuttiin täydellisesti. TDC Song ei pysty hoitamaan sille annettua tehtävää.

Vaikka esitys on tehty Arto Seppälän omissa nimissä, hän toteaa toimineensa vain pelinavaajana. Muutkaan luottamushenkilöt eivät ole tyytyväisiä matkapalvelukeskukseen. Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Martti Hahtola (kok.) vakuuttaa, että valmiuksia sopimuksesta irtautumiseen on kaikissa ryhmissä. Yleisöltä tulleen palautteen perusteella matkapalvelukeskuksen toiminta ei ole sellaista, mitä odotettiin.

Myös varapuheenjohtaja Martti Lokka (kesk.) toteaa, että viimeaikaisten viestien perusteella luottamushenkilöt ovat muutoksen kannalla. Hän muistuttaa, että aikanaan päätös matkapalvelukeskuksesta tehtiin yksimielisesti.
- Mutta välillä on uskallettava tunnustaa, etta asiat eivät suju niin kuin on suunniteltu, ja ottaa pakkia.

Tammikuun alkupuolella sosiaali- ja terveyslautakunta kirjasi pöytäkirjaansa suhtautuvansa erittäin kriittisesti matkakeskuksen toiminnan jatkumiseen. Myös muissa lautakunnissa on moitittu keskusta. Seppälä ei ota kantaa miten kuljetukset jatkossa pitäisi jarjestää. Kuljetuskustannukset ovat viime vuosina nousseet niin paljon, että jonkunlainen yhdistelyjärjestelmä tarvitaan varmasti jatkossakin. Mikkelin kaupunginhallitus kuulee TDC Songin ja Itä-Suomen lääninhallituksen edustajia kokouksessaan 5. helmikuuta. Sepppälä ei usko, etta operaattorin selityksistä on tässa vaiheessa hyötyä.
- Tässä olisi tarvittu tekoja, ei puhetta.

Kaksi päivää myöhemmin kaupungin virkamiehet kokoontuvat pohtimaan asiaa vammaisjärjestöjen edustajien kanssa. Seppälä toivoo nopeita ratkaisuja.
- Ongelmat ovat niin suuria, etta nyt on pakko lyödä peli poikki. Toivon mukaan se voidaan tehdä mahdollisimman pian.

Uutisen luettuani en voinut kuin toivoa, että Helsingissäkin tunnustettaisiin jo tappio ja vihellettäisiin peli TDC Songin kanssa poikki.