houseofcards.jpg

Korttitalo - osallistava installaatio on joulukuun esillä Klaukkalan K-Citymarketin tuulikaapissa Viirintie 9, 01800 Klaukkala. Avoinna arkisin 8:00 – 21:00, la 8:00 – 20:00, su 10:00-20:00.

Installaatio on vanhoista, kertaalleen kulkeneista joulukorteista rakennettu teltta. Sen kankaissa näkyy satoja versioita Jouluseimi -aiheesta taiteilijoiden, kuvittajien ja maallikoiden toteuttamina. Kuuluisia klassikoita ja omaperäisiä tulkintoja variaatioineen.

Pyhä perhe näyttäytyy vuoroin onnellisena, hämmentyneenä, pelästyneenä, väsyneenä ja jopa kiukkuisena. Talli seimineen on milloin lumihangessa, aavikolla, havumetsän keskellä, palmujen katveessa, keittiön pöydällä tai antiikin temppeleiden raunioissa. Onnittelijoina piipahtaa paimenten ja kuninkaiden lisäksi enkeleitä, kyyhkysiä, muusikoita, pieniä lapsia, tonttuja ja itse joulupukki. Jeesus-lapsi ottaa heitä seimessään vastaan sekä vauvana, että viisaan näköisesti keskustelevana koululaisena. Muutamaan kertaan hänet on hylätty yksin heiniin katselemaan taivaalla tuikkivia tähtiä.

Teltan korteissa joulu, pyhyys, vanhemmuus, juhla ja ihmisyys loistavat koko monimuotoisuuden kirjossaan. Ympäristöt, asut ja eleet kertovat yhteiskunnista eri aikakausina. Uskonnolliset ja kulttuuriset käsitykset sekoittuvat. Vakavasti ja leikkisästi.

Korttitalo on osallistava teos. Sen sisällä on kansioissa vanhoja käytettyjä joulukortteja vuosilta 1968-1999. Kansioista saa ottaa ilmaiseksi kortteja, joista tulee mieleen itselle läheinen ihminen. Teltassa on myös jaossa valmiiksi painettuja kirjekuoria, joihin voi kirjoittaa ystävälle viestin kortin herättämistä ajatuksista. Korttikansioita täytetään päivittäin.

Suomalaiset lähettävät yhä liki 30 miljoonaa joulukorttia. Mihin ne päätyvät? Korttitalo installaation kansioiden äärellä on mahdollisuus palata menneisyyteen, viehättyä vanhoista käsialoista, postimerkeistä ja lyhyistä henkilökohtaisista tervehdyksistä perinteisten jouluntoivotusten seassa.

Kiitokset: Postikorttikeräilijä Merja Kaappola, Klaukkalan seimiprojektin vetäjä pastori Markku Tapio, Klaukkalan K-Citymarket ja Koneen Säätiö.

RYHMA.jpg