Juttelinpa muutama viikko sitten - Onnea vielä Pirjo! - ihanilla kutsuilla siitä, millainen kahvikuppiarsenaali kohteliaalta vammaisaktivistilta olisi hyvä löytyä. En ollut koskaan ikinä milloinkaan tullut ajatelleeksi, että huomaavaisuutta voisi osoittaa myös kattamalla vieraille erilaiset, parhaiten jokaisen vammaan sopivat astiat.

Sain tällaisia vinkkejä, joihin otan mielelläni vastaan täydennysehdotuksia:

Pakkoliikkeistä ja vapinasta kärsiville (esim. CP-vamma ja Parkinson) kannattaa kattaa mahdollisimman raskaat, paksusta kivitavarasta tehdyt kupit, koska astian ja nesteen yhteispaino hillitsee liikkeitä, eikä juoma näin läiky yhtä herkästi liinalle ja vaatteille. Paksu kuppi myös hajoaa pienemmällä todennäköisyydellä, jos se sattuu putoamaan.

Ehdotukseni (miljonäärivammaisille :-) onkin hankkia kaappiin muutama Lars Nygårdin viehättävä kukkakuppi. Päivänliljoja, orkideoja ja lumpeita muistuttavat kupit näyttävät herkiltä ja kevyiltä, vaikka ne on tehty paksusta massasta. Kukkalajikkeen valinnalla voi myös huomioida vieraan persoonan ja värimieltymykset tai jopa lähettää piiloviestejä "kukkien kielellä".

1024105.jpg

Lihastautia, OI:ta, rannekanavaoireyhtymää ja muita heikkovoimaisia varten taas olisi hyvä kattaa mahdollisimman ohuet ja pienet kupit. Kunhan on varma, ettei esim. OI-lainen kärsi kahvikuppineuroosista :-). Pientä kuppia täytyy toki muistaa täyttää usein, jotta tipoittain annostelu ei ala ärsyttää. Pudotessaan ohuet kupit hajoavat takuuvarmasti, mutta mitä siitä. Sirpaleet tuovat onnea! Paperinohuita ihanuuksia löytyy erityisesti kiinakaupoista.

1024245.jpg

Lisäys 1.11.

Kommenteissa suositeltiin kahvikuppien sijaan mukeja. Käytännöllistä kyllä, mutta esimerkiksi oma isoäitini ei ikipäivänä suostuisi juomaan kahvia mukista. Jos mukilinjalle kuitenkin lähdetään, niin miten olisi tällainen Heart&Songsin yllätyskuppi? Tai keksindippaus muki, josta tulee mieleen hämäläisen mökkinaapurin hokema: "ottaa ny, ottaa ny... panee sekaan ja kastaa..."

1029516.jpg

Ja jos sinkkunainen haluaa vihjailla kiinnostuksestaan ja odotuksistaan, niin Tallinnasta löytyy tällaisia prinssikokelaiden suutelutaitoja testaavia mukeja:

1029526.jpg

Pillitkin unohdin listaukseltani. Ne ovat toki tärkeitä. Vaikka itse tykkään lapsellisista figuurein koristelluista kiekurapilleistä, en ehkä kattaisi niitä ihmiselle, jota en kovin tarkkaan tunne. Ettei pillin käytöstä tule erityistä huomiota herättävää ohjelmanumeroa.

En kuitenkaan malta olla esittelemättä pillikeksintöä, jonka kasaamisen ja suunnittelun voisi ottaa kaikkia vieraita viihdyttäväksi ohjelmanumeroksi. Pillissä sekoittuvien drinkkien lisäksi tällaisella putkiasentaja-kemisti-insinööri-pillillä voi kokeilla, miltä maistuu juoma, johon sekoittuu esimerkiksi espressoa, kaakaota, makusiirappia, maitoa, kermaa ja vaikkapa amarettoa.

1029584.jpg