Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko haluaisi patistaa terveet työttömät "ansaitsemaan" tukensa työskentelemällä kunnissa ja yrityksissä. Passivoitumisen ja syrjäytymisen lääkkeenä työvelvoite kuulostaa lähinnä kiusanteolta. Kunnat ja yritykset ovat vuosia voineet palkata kortistosta ihmisiä koulutustaan vastaaviin tehtäviin harjoittelijoiksi vain 9€:n päiväpalkalla. Mikäli työvelvoitteen perimmäisenä ajatuksena ei ole ilmaisen työvoiman saaminen, ehdotan ministerille huolenpitovelvolli... auts huolenpitovalinnaisuuden mallia.

Tukipäätösten mukaan voisi laittaa hyväntuulisen saatekirjeen, jossa ihmisiä kannustetaan ystävällisesti mukaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon vaikkapa kolmeksi tunniksi viikossa. Samalla periaatteella kuin "Laita hyvä kiertämään" liike toimii. Luottaen ihmisten haluun osallistua ilman raportoinnin pakkoa ja sanktioita.

Kirjeessä voitaisiin kertoa tehtävistä, joiden hoitamiseen yhteiskunta ei tule koskaan löytämään palkkarahoja. Töistä, joiden tekeminen ei vie työpaikkaa keneltäkään. Esimerkiksi tähän tapaan:

Jos tykkäät tehdä musiikkia, niin kunnassamme on X palvelutaloa, päiväkotia ja terveyskeskusta, joiden aulaan saa tulla soittamaan. Myös pelikavereille olisi kova kysyntä. Vanhuksilta ja vammaisilta puuttuu ulkoiluttajia, ehtisitkö? Löytöeläintalossa ei myöskään ole tarpeeksi vapaaehtoisia aamupäivisin ruokkimaan kissoja. Pienperheyhdistys kaipaa vapaaehtoisia puistokavereita lapsille ja ulkoilureittien varteen on pesiytynyt pujoa, joka kaipaisi kitkemistä. Ja jos tykkäät istuskella marketin edustalla, niin jaksaisitko jeesata äitejä ja rämpylöitä painavien kassien kanssa? (Tähän ei muuten tarvitse kannustaa. Kyllä se yleensä on Jeppe eikä pukumies, joka tulee pyytämättä meikäläiselle avuksi.)

Mikäli ilmaisen työvoiman pakottamismalliin kuitenkin mennään niin toivon, ettei Risikon rajaus työvelvollisuuden ulkopuolelle jätettävistä "sairaista ja työkyvyttömistä" koske terveitä vammaisia. Nuorisotakuustakin meidät yritettiin aluksi jättää ulos. Se on syrjintää. Riveistämme löytyy motivoituneita ihmisiä, joiden olisi kinkkistä saada edes pakollisia velvoitetyöpaikkoja.

story_xlimage_2011_01_R2382_ManhattanJan