Hesari otsikoi tänään, että pakkoabortteja paljastanut vammaisaktivisti tuomittiin neljän vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen Kiinassa, itäisen Shandongin kansantuomioistuimessa.

"Lakimiesten ja omaisten mukaan tuomio oli paikallishallituksen kosto siitä, että Chen oli paljastanut viranomaisten vääryyksiä. Chen tuomittiin "omaisuuden vahingoittamisesta ja väkijoukon organisoinnista liikenteen häiritsemiseksi". Lakimiehet pitävät syytettä tekaistuna.

Lapsuudestaa asti sokea Chen opiskeli itse lakia ja ryhtyi myöhemmin puolustamaan vammaisten oikeuksia. Viime vuonna hän paljasti ulkomaisille viestimille, että viranomaiset Linyin kaupungissa olivat pakottaneet naisia tekemään abortteja, jotta Kiinan harjoittaman yhden lapsen -politiikan kiintiöt eivät ylity. Viime vuoden elokuussa viranomaiset sulkivat Chenin kotiinsa. Kun Helsingin Sanomat tammikuussa pyrki Chenin puheille, taloa vartioineet siviiliasuiset miehet estivät pääsyn. Chenin omaisten mukaan vartijat olivat paikallishallituksen palkkaamia gangstereita." (Sami Sillanpää, Helsingin Sanomat)

Yhden lapsen -politiikan lisäksi Kiinassa on ollut vuodesta -95 voimassa myös "ei-vammaisia-lapsia" politiikka. Käytännössä lääkärin on suositeltava painokkaasti ultrassa tai seulonnoissa vammaiseksi epäillyn lapsen vanhemmille aborttia. Yleensä asiantuntijan painostus tepsii, koska kulttuuriin ei kuulu nousta lääkäriä vastaan.

P.S. Asiasta kymmenenteen. Tassulla oli hiljan vallan mainio kirjoitus lääkärin suhtautumisesta vammaiseen potilaaseen. Lukekaapas.