"TADZHIKISTANISSA Keski-Aasiassa ainakin 13 lasta on kuollut orpokodin palossa. Pääkaupungin Dushanben keskustassa sijaitsevassa vanhassa puutalossa syttyi tulipalo sunnuntaita vasten yöllä. Vammaisille lapsille tarkoitetussa orpokodissa oli satakunta lasta, joista osa ei pysty kävelemään." (Yle - Uutiset)

Aamun uutiset ovat erityisen ikäviä, kun ne tulevat rutiköyhästä maasta, joka kävi 90-luvulla pitkän sisällissodan. Orpokotiin joutuneiden vammaisten lasten joukossa on luultavasti sekä vamman vuoksi hylättyjä, että sotaorpoja. Maan terveysolot ovat niin alkeellista tasoa, että myös taudit vammauttavat sekä lapsia, että aikuisia.

Maikkarin uutisissa kerrottiin, että palosta selvinneet lapset on saatu sijoitettua muualle tuhoutuneesta rakennuksesta, joka oli rakennettu 30-luvulla. Voi vain toivoa, että edes kohtuullisen kuntoisiin asumuksiin. Apuvälineille olisi varmasti käyttöä, kuten sijaisperheille ja länsimaisille kummivanhemmille. En kuitenkaan ole vielä kuullut, että näiden lasten olojen parantamiseksi oltaisiin puuhaamassa keräystä tai edes avustuspakettia.

28365.jpg

Kuva Tadzhikistanilaisesta leprapotilaasta, lipusta ja suurperheestä.