Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry järjestää yhteistyössä Näkövammaisten  Kulttuuripalvelun sekä Kynnys ry:n kanssa Cross Over –taidefestivaalin 5.-7.6. Kaapelitehtaan Turbiinisalissa. Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry on kansainvälinen vammaisten ihmisten  luovuutta edistävä verkosto, joka on toiminut Suomessa vuodesta 1997  lähtien. Yhdistys edistää vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia käyttää kulttuuripalveluja.

Cross Over on taidefestivaali, jossa vammaiset ja  ei-vammaiset taiteentekijät tulevat ja tuovat esiin taidettaan  uudenlaisessa kaupunkifestivaalissa. Festivaalin ohjelmistossa on teatteria, tanssia, sirkusta, kuvataidetta ja musiikkia. Tapahtuma alkaa Pride-kulkueella, lähtö Kiasman edestä perjantaina 5.6.2009 klo 15.00, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi vammaisten henkilöiden tuottamaa kulttuuria.

Vikanäytös on vammaispoliittinen näytelmä, jossa on mukailtu tosi-TV -formaatteja. Mustan huumorin sävyttämä Vikanäytös tarttuu vammaisuutta koskeviin tabuihin sumeilematta ja pohtii vammaisidentiteetin määrittelyä: "Kyllä se pahimmillaan lymyää jossakin siellä sukanvetimien ja WC-tuen  välissä. Tai lojuu pirstaleina portaiden alapäässä kaatuneitten mahdollisuuksien hautuumaalla."

Kaleidoscope tanssiteos kokoaa yhteen 10 taustoiltaan erilaista, tanssia rakastavaa henkilöä, iältään 3 kuukauden ja 75 vuoden väliltä. Kaleidoscope kaappaa katsojansa mukaan matkalle Liisa Ihmemaan kaninkoloon. Kaleidoscope tukee jokaisen tanssijan yksilöllistä erityisyyttä. Ryhmässä kaikki on mahdollista. Vartaloiden matkalla on mahdollista kommunikoida ilman sanoja. Esitys tarjoaa vaihtoehtoisia tapoja nähdä ja tulla liikutetuksi. Perhesirkus on nimensä mukaisesti koko perheen yhteinen juttu. Esitys haastaa apuvälineet sirkusvälineiksi ja toisinpäin. Esiintyjien tavoitteena on oppia ja onnistua sekä tehdä mahdottomalta tuntuva mahdolliseksi.

Turbiinisalin aulaan on koottu kuvataidenäyttely, jossa on esillä Uudenmaan vammaispalvelusäätiö Karjalohjan toimintakeskuksessa tehtyjä sarjakuvia ja kantaaottavia julisteita. Olen mies kertoo miehen elämän peruskysymyksistä kehitysvammaisten näkökulmasta.

Yhteisnäyttelyssä on mukana myös Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimosen vammaispoliittisia töitä sekä Jääkuvia -sarja. Valokuvaaja Leena Louhivaara on luonut sarjan ulkoiset  puitteet kuvaamalla kuvataiteilija Maarit Hedmania. Hedman on tuonut  mukaan sisäiset kokemuksensa kirjoittamalla ylös ajatuksia ja tunteita  noista tilanteista ja maalaamalla sormillaan kokemukset kuviksi. Sarjassa valokuva, maalaus ja teksti muodostavat kiinteän kokonaisuuden.  Näyttelykokonaisuus kuvailutulkataan festivaalin aikana.

Cross Over -festivaalin musiikkipuolesta vastaavat mm. Kari Peitsamo ja  V.Auer. Suomen tuotteliain artisti, yli 30-vuotisen uran tehnyt Kari  Peitsamo esiintyy tapahtuman aikana kahdesti kitaran säestyksellä. V.Auer  on monella tapaa persoonallinen: oma näkemys ja musiikillinen linja on  nähtävissä etenkin omassa tuotannossa. Muusikoiden liikuntarajoitteiden  vuoksi bändi käyttää soittimina sähkökitaran lisäksi vain  midi-kosketinsoittimia.

Kaikkiin näytöksiin on vapaa pääsy. Turbiinisali on esteetön tapahtumapaikka.
Osoite: Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1, T-rappu, 00180  Helsinki.

Lisätietoja aikataulusta ja ohjelmistosta.

Lisätietoja tapahtumasta:
Ismo Helén, Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry
p. 050-3543979 / [email protected]

Haastattelu- ja kuvapyynnöt:
Erika Poikolainen
p. 040-7682168 / [email protected]

Cross Over ohjelma

Perjantai 5.6.

klo 15.00 Kulkue lähtee Kiasmalta
klo 17.00 Virallinen festivaalin avaus Ismo Helen
klo 17.15  kuvailtu kierros taidenäyttelyyn,  akustista musiikkia Seppo Luusalo
klo 18.00 Vikanäytös
klo 20.30 Kari Peitsamo


Lauantai 6.6.

klo 14.00 Kaleidoscope -tanssiteos
klo15.30 Perhesirkus
klo 16.30  kuvailtu kierros taidenäyttelyyn, musiikkia akustisesti Seppo Luusalo
klo 17.30 Paneeli keskustelu
klo 18.30 Vikanäytös
klo 19.45 Musiikkia.
klo 21.00 V.Auer
klo 22.00 Kari Peitsamo

Sunnuntai 7.6.

klo 14.00 Braille esitys
klo 15.00 Kirjallisuus   Teijo Romppainen
klo 16.00 Kaleidoscope -tanssiteos
klo 16.45  Musiikkia   Seppo Luusalo
klo 17 Nimeni on -runo-tanssi-teos

1243929425_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen 2009, Julkista riistaa.