Olen viime aikoina törmännyt kiinnostaviin vammaisten roolittamiin TV-ohjelmiin. Brittiläisen Channel 4:n musta komedia Cast-Offs kertoo kuudesta fiktiivisestä henkilöstä, jotka lähetetään kaukaiselle saarelle osallistumaan kuvitteelliseen tosi-TV ohjelmaan.

Cast-Offsin näyttelijät eivät useista muista vammaisohjelmista poiketen esitä itseään eivätkä ensisijaisesti vammaisia. Mukaan valitut näyttelijät kertovat haastatteluissa, että yleensä heitä ei palkata castingeista kykyjensä perusteella vammattomiksi oletettuihin rooleihin vaan aina ensisijaisesti täyttämään vammaisten tai kummajaisten osat.

castoffsgroup-normal.jpg

Ohjelman promokuvassa on jotain kiehtovaa. Asetelman kolme keskimmäistä tyyppiä muistuttavat sarjakuvahahmoja, joiden luoja on leikkinyt anatomialla liioitellen, skaalaten ja vääristellen mittasuhteita. Haluaisin kokea, miten paljon tai vähän esiintyjien poikkeava ulkonäkö tai toimimistapa lopulta vaikuttaa katsomiskokemukseen silloin, kun ne eivät ole pääosassa. Kun tarinaa ei ole rakennettu vammojen varaan.

Toinen myös Channel 4:lla esitetty ohjelma on vammaisten tähdittämä huumori- ja piilokameraohjelma I'm Spazticus, jossa nauretaan vammaisuuteen törmäävien tavisten reaktioille. Osa jaksoista löytyy Youtubesta.

im_spazticus02_website_image_tnpp_standa

Ruotsissa vastaavaa on tehnyt koomikko Jesper Odelberg, joka on säikytellyt ihmisiä esiintymällä mm. spastisena hammaslääkärinä. Ohjelmat paljastavat vammaisille tuttuja kiltteysrasismin muotoja paremmin kuin haastattelut tai nettikeskustelut. Odotankin, milloin joku porukka toteuttaisi oikean tieteellisen asennevammatutkimuksen käyttämällä tutkimusmetodina piilokamerointia.

Jasper--normal.jpg

The Undateables on vammaisten tähdittämä deittiohjelma, jossa pureudutaan parinmuodostusongelmiin. Olisi kiva nähdä, millaisin asentein ja keinoin. Ohjelman mainoksissa kerrotaan, että 70% englantilaisista ei voisi ajatella harrastavansa seksiä vammaisen kanssa. Suomessa vuosia sitten tehdyssä tutkimuksessa yksikään alle 30-vuotias osallistuja ei uskonut luovansa seurustelusuhdetta vammaiseen. Silti vammaiset nuoret aikuiset seurustelevat ja harrastavat seksiä - mutta keiden ihmeen tilastokarkureiden kanssa?

The%20Undateables%20benjie-normal.jpg