Kiitos Ampiaisakan vihjeen, löysin uuden osteogenesis imperfectaa potevan sankarin, Miles Vorkosiganin. Hän seikkailee Lois McMaster Bujoldin Barrayar-planeetalle sijoittuvassa science fiction sarjassa.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Piotr Miles Naismith Vorkosiganin äiti joutui raskaana ollessaan keuhkot hyytelöivän soltoksiinihyökkäyksen kohteeksi. Myrkkykaasun vasta-aine aiheutti sikiölle epämuodostumia ja sotki veren kalsiumtasapainon niin, että lapsi syntyi heikkoluisena ja kitukasvuisena. Englanninkielisillä sivuistoilla sarjan fanit ovat sitä mieltä, että Milesin taudinkuva vastaa parhaiten osteogenesis imperfectaa, vaikkei sairaus oikeasti johdu ulkoisista tekijöistä raskauden aikana.

 

Miles on lyhytkasvuinen sankari, joka haluaa edetä sotilasuralla. Hänen kunnianhimonsa auttaakin häntä vähitellen eteenpäin ja sarjan kuluessa osa heikoista luistakin korvataan asteittain proteeseilla. Hän selviää hengissä jääräpäisen äitinsä, sijaishallitsijana toimivan isänsä ja  tuttavapiiriin kuuluvan keisarin avulla. Tosin hän joutuu todistelemaan oikeuttaan olemassaoloonsa melkein joka kirjassa. Jolleivat oman planeetan asukkaat hauku häntä mutantiksi tai isän suhteiden käyttäjäksi, ei hänen ulkonäkönsä herätä luottamusta kuin niissä, jotka ovat nähneet hänet toiminnassa. Vaikka on tuolla perhanalla melkoinen karismakin.

 

(Lähde: Lehtinen&Hinkkanen, Lois McMaster Bujoldin bibliografia, Aikakone)

 

103157.jpg

 

P.S. Muita tunnettuja OI-sankareita ovat ainakin vanha huonekalunsa pehmustanut taiteilija elokuvassa Amelié, sekä Samuel El Jacksonin esittämä psykopaatti elokuvassa Unbreakable. (Psykopatia ei kyllä sitten oikeasti kuulu taudinkuvaan :-)