Hesari uutisoi perjantaina, että Kainuun kehuttu hallintokokeilu saa moitteita vammaisjärjestöiltä. Uutiseen oli koottu monia käytännön esimerkkejä siitä, miten vammaispalvelujen hakijaa pahimmillaan kohdellaan.

Kainuussa asunnonmuutostöitä keittiön yläkaappien osalta anoneelle vammaiselle ehdotettiin, että hän säilyttäisi astioitaan ja ruokatarpeitaan tiskipöydällä. Toinen taas sai neuvoksi hankkia verhon WC:n eteen, ettei kunnan tarvitsisi teettää paikalle ovea. Kolmas nopeasti etenevää ja kuolemaan johtavaa sairautta poteva odotti turvarannekettaan puolitoista vuotta. Hän kun ei suostunut ostamaan ranneketta itse eikä varsinkaan ehdotukseen, että hälytykset olisi yhdistetty naapurin puhelimeen. Sama henkilö sai lopulta taisteltua itselleen myös pienen luiskan päästäkseen käyttämään parvekettaan, vaikka vammaispalvelun mukaan parvekkeelle pääsyä ei voitu pitää välttämättömänä. Hänen asuntonsa kolmannen huoneen kynnyksen madaltaminenkin evättiin aluksi, koska huone ei sosiaalityöntekijän mukaan ollut päivittäisessä käytössä.

Suomessa on useita kuntia, jotka hylkäävät järjestään lähes kaikki vammaispalveluhakemukset siinä toivossa, etteivät ihmiset jaksa valittaa kielteisistä päätöksistä hallinto-oikeuksiin. Omista oikeuksistaan ja erityisesti harkinnanvaraisista tuista on vaikea saada tietoa ja palvelut yritetään nykyään viedä läpi minimissään, jos ollenkaan. Vammaisuudesta on siis hallintokokeilujen myötä tullut kestävyyslaji jossa mitataan valitusten rustaamisen sinnikkyyttä.

Kynnys ry on muuten tehnyt valtakunnallisen kartoituksen, jonka mukaan vain 30%:lle vammaisista on tehty palvelusuunnitelma, johon on kirjattu ylös kaikki ne asiat, joihin ihminen tarvitsee apua.

Suomen Kuntaliiton ”Vammaispalvelut kunnissa” tutkimuksen mukaan v. 2003 74% kunnista on ilmoittanut tekevänsä palvelusuunnitelman tarvittaessa ja vain 14% kunnista on sellaisen tehnyt jokaiselle asiakkaalleen. Vuonna 1998 palvelusuunnitelma oli tehty 19 kunnassa, mutta v. 2004 vain 9 kunnassa. Miksi? ”Ei ole aikaa.” ” On tehty muualla” ”On tehty kuljetuspalvelukyselyn yhteydessä” jne." (Espoon vammaisneuvosto tiedottaa, joulukuu 2004)

Oletko muistanut tarkistaa omasi?