Mis05.jpg
Kevät tuli. Campus of the University of Central Missouri on kukassa.

Show me Justice -elokuvafestareiden avajaisiltana nähtiin Jordan Melogranan ohjaama dokumentti Bottom Dollars. Se kertoo amerikkalaisten vammaisten ihmisten orjatyöstä työkeskuksissa, joissa kahden viikon palkka saattaa jäädä kuuteen dollariin. 

Dokumentin traileri ja lisätietoja löytyy täältä: http://www.rootedinrights.org/videos/employment/bottom-dollars/

Suomessakin on pitkään keskusteltu työ- ja toimintakeskuksissa maksettavasta muutaman euron päivärahasta, vaikka ihmiset tekevät niissä töitä yrityksille. Samaa hyväksikäyttöä kokee moni kehitysvammainen vapailla työmarkkinoilla saadessaan palkan sijaan pikkuruista päiväkorvausta. Silloinkin kun hän tekee samaa työtä oikeaa palkkaa saavan vammattoman ihmisen kanssa.

Suomessa keskustelu on kuitenkin useimmiten jäänyt keskusteluksi rahasta ja oikeudemukaisuudesta. Bottom Dollars dokumentissa mennään syvemmälle. Tositarinoista välittyy se, mikä merkitys vanhempien kasvatuksella ja asenteella oman vammaisen lapsen työllistymistä kohtaan on. Perheissä, joissa uskotaan, että lapsi osaa ja pystyy, haetaan työvalmennusta ja työtilaisuuksia kun taas osalle vanhemmista tuntuu riittävän, että vammainen lapsi on aikuisena suojatyökeskuksessa tekemässä jotain, tappamassa aikaa, vaikka palkka jäisi muutamaan euroon. Dokumentissa erityisesti Popcorn yrittäjänä toimivan Joe:n tarina oli kiehtova.

Toinen tärkeä pointti, josta Suomessa ei puhuta on työkeskuksissa tarjottavan työn sopimattomuus siellä oleville ihmisille. Tehtäviä ei jaeta kiinnostuksen tai osaamisen mukaan. Jos on tilattu hiuspinnien pakkaamista, sitä tekevät Suomessa nekin, jotka mieluummin toimisivat asiakaspalvelussa tai it-puolella. Apuvälineiden kanssahan lähes kaikille on löydettävissä keino tehdä juuri heitä motivoivaa työtä. Työkeskustyö  ei tarjoa todellista oppimista eikä ammatillista etenemistä. Dokumentissa esiteltiin onnistuneesti myös muita ammattivaihtoehtoja kuin perinteistä siivoamista tai pakkaamista, joita vammaisille tyypillisesti tarjotaan.

Ehdotukseni onkin, että YLE näyttäisi Bottom Dollars elokuvan ja järjestäisi sen perään studiokeskustelun työkeskuksissa tehtävästä työstä, kehitysvammaisten palkoista vapailla markkinoilla, ammatillisesta etenemisestä ja antaisi suomalaisille vammaisille nuorille tilaisuuden kertoa työhön liittyvistä unelmistaan.

Dokumentin esitysoikeudet eivät taatusti ole kalliit. Kiinnostuneet voivat tilata ja näyttää sitä myös yksityistilaisuuksissa, mutta joskus olisi aika saada laadukasta vammaisdokumenttia myös Suomen telkkariin.