Muutimme tanaan persialaiseen paratiisiin Dushanbelaiselle omakotitaloalueelle. Vuokraemantamme viljelee harrastuksekseen ruusuja, joita oli tuotu iloksemme myos olohuoneisiin.

1915348.jpg

Vanhan rakennuksen korkeat ja vilpoisat huoneet on sisustettu matoilla ja punaisella sametilla, lasikuistille lankeaa koko paivan taydellinen ateljee-valo. Vain maalausvalineet jaivat kotiin. Tanne pitaisi ehdottomasti perustaa residenssi.

1915329.jpg

Lasikuisti, jonne vuokraemanta siirtaa ruukkupuutarhansa talveksi. Huomatkaa ihana koroke, jolla istuskelimme ja ihailimme sisapihan ruusutarhaa.

1915372.jpg

Ruusutarhan violetilla persialaissohvalla viihtyi myos kissanpentu Jura, joka adoptoi meidat kahdeksi viikoksi.

Kaikki tapaamamme ihmiset ovat olleet aarimmaisen ystavallisia. Taalla uskotaan, etta vieras on lahja Jumalalta ja sen huomaa hymyissa, eleissa ja kohteliaissa lausahduksissa. Ainoa arkinen hankaluus on taydellinen venajankielentaidottomuutemme. Onneksi Laura on tulkannut ja opastanut meita ensimmaiset paivat valuutanvaihdosta basaareihin.

Iltakavelyilla meita huvittavat lukemattomat pienet lepakot, jotka porraavat katulamppujen ymparilla. Tadzikkinaisten puvut (silkkisamettia, helmia ja paljetteja) kimaltavat autojen valokiiloissa kilpaa selvasti hyvin muodikkaiden kultahampaiden kanssa.

Kuulimme uutisia, etta katukuvassa viime viikolla nakynyt Shanghai-maiden Summit olisi ollut hyvin esilla myos Suomen uutisissa. Dushanben kaikki suurimmat kadut oli suljettu muilta kuin delegaatioiden autoilta ja sadat suihkulahteet kohisivat mahtavissa puistoissa, vaikka maassa on kova pula vedesta.

1915230.jpg

Liikkareita ajatellen Dushanben kadut ovat melko hankalat. Ajovaylien reunoilla kiertavat syvat ojat kulkevat usein avonaisina myos suojateiden poikki. Paikoin niiden ylittamiseen loytyy n. 40cm leveita siltoja, toisinaan ei mitaan. Kuoppien, putkien, kohoumien, irrallisten kivien ja kastanjoiden erottaminen hamarassa on ihan oma juttunsa.

1915263.jpg

Tyypillinen ojaan paattyva suojatie. Kyynersauva toimitti usein seivashyppykepin virkaa. Oikealla salaa napatty kuva Ismail Somonin patsaasta. Sen edessa kuvaaminen oli kielletty. (Tai siita olisi pitanyt kenties maksaa pillillaan turisteja komentelevalle konstaapelille.)

Huomenna alkaa Ramadan, jota taalla viettaa n. 80% vaestosta. Tarkoituksemme on paasta seuraavien viikkojen aikana kaymaan myos vuoristossa, jossa voi hyvalla tuurilla pulahtaa vaikka jarveen. Sita odotellessa lokoilemme kirjojen kanssa persialaisilla sohvatyynyrykrelmilla teeta nauttien.

Kukaan ei ole viela tarjonnut meille kansallisherkkua Tsir tsaita, jossa mustaan teehen on sekoitettu vuohenmaitoa, voita, suolaa ja toisinaan pahkinoita.