Kuulin eilen radiouutisista, että liikenneministeri Vehviläinen oli menossa tapaamaan Finnairin ja Finavian johtoa saadakseen selvityksen viimeaikaisista lähes vuorokauden mittaisista lomalentojen myöhästymisistä.

Hellanduudelis! Kun muutama tuhat suomalaista joutuu istumaan loma-ajallaan lämpimässä katetulla lentokentällä ilman minkäänlaista huolta esim. työpaikan menetyksestä tai "joutuu" yöpymään viivästyksen vuoksi kolmen tähden lentokenttähotellissa, niin ministeri pinkaisee viipymättä paikalle nuhtelemaan lentoyhtiötä huonosta palvelusta.

Palaverin jälkeen ministeri totesi, että: "turvallisuuden sijasta Finnairilla on ongelmia palvelutasossa. Asiakkaat eivät esimerkiksi ole saaneet tarpeeksi tietoa myöhästymisistä ja muista poikkeustilanteista". (Ilta-lehti)

Vaikeavammaisten kuljetuspalvelut ovat olleet vuosia retuperällä matka"palvelu"keskusten vuoksi. Tiettyjen asuinalueiden palvelunkäyttäjät myöhästyvät pahimmillaan joka viikko työpaikoiltaan, kun työ- ja opiskelumatkatkin hoidetaan osana pitkiä reittejä – ei erilliskuljetuksina. Vaikka työmatkaan ei sisällykään ylimääräisiä pysähdyksiä ja muiden asiakkaiden noutoja, pitkän reitin alkupään ongelmat heijastuvat jatkuvasti niidenkin toimitustarkkuuteen.

Emme silti ole nähneet ministereitä kovistelemassa kuntia siitä, että lämpimikseen hyppimään kyvyttömät ihmiset odottavat - kuka mitenkin seisten, istuen tai maaten - nälkäisinä ilman WC-tiloja, ulkona viimassa tai hikisinä porraskäytävissä vailla tietoa siitä, koska auto tulee vai tuleeko ollenkaan.

Lääninhallituksen useista valvontapäätöksistä huolimatta ministereitä ei ole ainakaan ääneen huolettanut se, että koulutettujakin vaikeavammaisia hakeutuu eläkkeelle siksi, että työssäkäynti on muuttunut nykyisillä palveluilla hermoja raastavaksi taisteluksi. Vaihtoehtoja ei juuri ole kuntien kiristäessä vammaisten ajohallintalaitteidenkin tukemista, kuten olemme viimepäivinä saaneet lukea.

Ai että emme muka elä kahtia jakautuneessa maassa? Pitäisiköhän seuraavaan kuljetuspalveluja kritisoivaan adressiin käydä keräämässä nimiä myös lentokentän kohtalotovereilta?