MARGINAALIKLUBI 2009 - "Mitä härömpää sen parempaa"
Dubrovnik Lounge & Lobby, Eerikinkatu 11, Helsinki

Keskiviikkoisin 28.10, 18.11, 25.11 ja 2.12.2009 Marginaalin valtavirta esittäytyy taas Eerikinkadun Dubrovnik Loungessa. Lyhty ry:n Kulttuuripaja Valon tuottama klubi esittelee musiikkia sivusta ja keskeltä. Klubilla esiintyy mm. Pertti Kurikan nimipäivät, Kakkahätä-77, CM Swing, T-Bird Gang ja SoundPark feat. Esa Kotilainen, Juhani Aaltonen ja Ilkka Niemeläinen.

Klubi-illat alkavat klo 19.00 ja esiintymisajat ovat aikaiset. Esteetön sisäänpääsy myös pyörätuolilla. Liput ovelta 5 €. K-18. Lisätietoja ja Marginaaliklubin ohjelma.

INHIMILLISESSÄ TEKIJÄSSÄ puhutaan sokeudesta to 29.10. YLE TV2 klo 18:00

"Inhimillisessä tekijässä puhutaan näön menetyksestä ja näön merkityksestä. Helena Itkosen vieraana on kirjailija Olli Lehtinen, joka menetti näkönsä kahdeksan vuotta sitten. Olli Lehtinen kertoo järkytyksestään kuultuaan silmälääkärin tuomion. Ollin vuorokausirytmi meni sekaisin masennuksen vuoksi. Silmäklinikalta Olli oli passitettu psykiatrian poliklinikalle. Sinne mennessään Olli kertoo ajatelleensa, että ”nyt minusta tuli sekä sokea että hullu”.

Inhimillisen tekijän toinen vieras on tietokirjailija Hannes Tiira, joka sokeutui nuorena viherkaihin vuoksi. Hanneksen näköä yritettiin pelastaa turhaan 26 silmäleikkauksella. Hannes Tiiran kokemuksen mukaan shokki ja masennus ovat tavallisia silloin, kun ihminen menettää aikuisiällä näkönsä.

Muusikko Riikka Hänninen menetti näkönsä vastasyntyneenä keskosena keskoskaapin hapen vuoksi. Riikan elämässä musiikki on ollut aina mukana. Hänellä on myös absoluuttinen sävelkorva.

Korvaavatko muut aistit menetetyn näön? Aikuisina sokeutuneet Olli Lehtinen ja Hannes Tiira ajattelevat, että sokeana vain käyttää muita aisteja tietoisemmin hyväksi. Riikka Hänninen puolestaan kertoo, että syntymästään sokealla kuulo ottaa aivoissa näön tehtäviä hoitaakseen. Riikka kuvailee havainnollisesti miten hän voi kadulla suunnistaa kuulon avulla.

Keskustelijat pohtivat myös sitä, vangitseeko sokeus liian helposti neljän seinän sisälle. Liikkeelle lähteminen vaatii usein tavallista enemmän energiaa, ja joskus on helppoa valehdella itselleen, ettei tarvitsisi lähteä kotoa pois. Ohjelmassa puhutaan myös siitä, onko sokeus antanut jotain sellaista, jota näkevänä ei olisi saanut. Jokaisella vieraalla on myös erilainen näkemys siitä, onko sokeus rikkaus vai rasite.

Ohjelmaan on saatavana suomenkielinen tekstitys. Inhimillinen tekijä on myös YLE Areenassa: yle.fi/areena"