Riitta Skytt pohti Cross Over 2012 -festivaalin paneelissa sitä, miksi samaan aikaan kun vammattomat nykytaiteilijat tekevät eritetaidetta, vammaistaiteen näyttelyt täyttyvät suulla maalatuista kukkasista. Sitähän voisi kuvitella, että vammaisuuden kokemuksesta kumpuava sanottava ihmisyydestä ja maailmasta löytäisi helpostikin muotonsa vaippavuorista tai virtsaa ja ulosteita jauhavista kodinkoneista.

Pikkulasten kanssa arki on silkkaa eritetaidetta. En ymmärrä elokuvien yökkäilykohtauksia, joissa tehdään hillitön numero pikkuvauvan niskakakoista. Vaihtaisin koska tahansa yhden hepuliraivarin rauhoittelun kymmeneen ripulivaippaan. Toisaalta taiteilijana inspiroidun voimakkaammin hikisenä rääkyvän taaperon herättämistä primitiivisistä tunteistani kuin ilosta, jolla vauva alkaa maalata ympäristöä vaipasta nappaamallaan kikkareella.

Vauvojen vessahätäviestintää harrastavia seuranneena on välillä tullut mieleen, miten epäreilua elämä on. Samaan aikaan kun osa vanhemmista kiikuttaa parikuisia nyyttejä innoissaan kymmeniä kertoja päivässä lavuaarin päälle tunnistamaan tarpeitaan, osa aikuisista joutuu pilaamaan munuaisensa miettiessään, uskaltaako juoda lasin vettä janoon, jos kukaan ei ehdi käyttää vessassa.

Syöttäminen ja vessatarpeista huolehtiminen ovat minäkuvaan vaikuttavia rakkauden ja hoivan peruskiviä. Harvalla on pokkaa jättää antamatta ruokaa lapselle, vanhukselle tai vammaiselle, joka tarvitsee apua syömisessä. En myöskään tiedä ainuttakaan vanhempaa, joka hauduttaisi lastaan päivän täydessä vaipassa kiireeseensä vedoten. Sen sijaan tunnen pidätyskykyisiä vammaisia ihmisiä, jotka käyttävät vaippoja siitä pelosta, että joutuvat pyynnöistä huolimatta odottamaan vessaan pääsyä täysin epämääräisiä aikoja.

P.S. Tyttäreni käsittelee agressiotaan eritetaiteeseen rinnastettavalla performanssilla. Hän oppi leikkikoulussa, että vessasanoja saa käyttää vain vessassa. Niinpä hän saattaa juosta kesken leikin kylpyhuoneen ovelle ja lausua kolmevuotiaan juhlallisella kiihkeydellä pimeään kaikki tietämänsä vessasanat. "Pissa, kakka, pylly, pippeli, potta, lavuaari, pyyhe, peili, paperi, hammasharja, suihku...".

P.P.S. Äitiporukassa mietittiin, pitääkö vieraille kertoa, jos leipoo korvapuustit rintamaidosta. Onko sopivaa kestitä toisia salaa omilla sinänsä vaarattomilla eritteillään? Vai tuleeko ainesosasta informoida syöjiä sen mahdollisesti herättämien tunteiden vuoksi?

P.P.P.S.

modern_toilet_restaurant_003-normal.jpg

Modern Toilet restaurant on mm. Taiwanista löytyvä franchising ketju, jonka ravintoloissa voi nauttia kuvan mukaista jäätelöä tai hilpaista nälkäänsä pöntöllisen lihapataa.