Syyskuun alusta kaikkien tarvitsevien pitää saada henkilökohtaista apua subjektiivisena oikeutena. Hieno juttu. Tosin kunnat yrittävät jo nyt keksiä porsaanreikiä velvoitteen kiertämiseen - eikä avustajiakaan yksinkertaisesti löydy kaikille.

Työvoimatoimiston sivuilla on tällä hetkellä (työttömyyden lähestyessä huippuaan) 164 ilmoitusta, joissa haetaan henkilökohtaista avustajaa - osassa ilmoituksista useampia.

Turussa on annettu tänä kesänä suullisesti kieltäviä päätöksiä henkilökohtaisesta avusta vedoten siihen, ettei avustettava selviydy itsenäisesti työnantajavelvotteista kuten palkanlaskennasta. Mikä tekosyy! Useimmissa kunnissa palkat maksaa tilitoimisto, jolle riittää ilmoitus työtunneista. Ymmärtääkseni kunnalla on jatkossa jopa velvollisuus järjestää apua työnantajavelvoitteiden hoitamiseen. Mutta miten valittaa vedätyksestä, kun ei ole saanut kieltävää päätöstä perusteluineen edes paperilla vaan suullisesti?

YLE uutisoi myös eilen avustajapulasta. Uutiseen liittyvässä keskustelussa nousee esiin avustajapulan ydin eli heikot työehdot ja surkea palkka. Noloja juttuja, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa, vaikka tahtoisikin. Minua ainakin hävettää kinuta ihmisiä MCjob hommiin... mutta teen sen silti.

EDIT: ilmoitus poistettu. Avustaja löytynyt. Jippii!!!

 

En edes uskalla kuvitella, miten pahaksi niiden ihmisten tilanne käy syyskuussa, jotka tarvitsevat työn- ja kodinhoidon lisäksi apua myös pukemisessa ja henkilökohtaisessa hygieniassa.

1249567132_img-d41d8cd98f00b204e9800998e